Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 81’366

Щепка О.А.

ПОРІВНЯЛЬНІ ФРАЗЕОЛОГІЧНІ ОДИНИЦІ: СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНИЙ АСПЕКТ

ДВНЗ „Приазовський державний технічний університет”

 

У статті досліджено порівняльні фразеологічні одиниці української мови, з’ясовано їхні структурні ознаки, проаналізовано компоненти, виявлено семантичні ознаки, мотивовано вибір об’єктів порівняння.

Ключові слова: фразеологізми, компаративні фразеологічні одиниці, порівняння.

Наукові розвідки щодо фразеологічних одиниць свідчать про високу частотність вживання саме компаративних фразеологізмів в усному і в писемному мовленні. Порівняльні фразеологізми як окремі мовні одиниці розглядали В. Виноградов, О. Кунін, А. Назарян, І. Чернишова і т. д. Дослідженню структурних, семантичних і стилістичних властивостей компаративних фразеологізмів присвячено ряд наукових праць в українській (А. Маратова, А. Найда), російській (Л. Лебедєва, В. Огольцев) та в інших мовах.

Незважаючи на велику кількість різноаспектних досліджень порівняльних фразеологізмів, на сьогодні відсутні розвідки, присвячені аналізу компаративних фразеологізмів у структурно-семантичному аспекті на матеріалі сучасного фразеологічного словника української мови. Необхідність виявлення та аналізу порівняльних фразеологічних одиниць, репрезентованих у сучасному фразеологічному словнику української мови зумовлює актуальність нашого дослідження.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>