Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 811.112.237

Лисейко Л.В. 

КОМУНІКАТИВНА АДЕКВАТНІСТЬ МОВНИХ ВИСЛОВЛЮВАНЬ

Чорноморський державний університет ім.П.Могили

 

Запропонована стаття розглядає відповідність, правильність та адекватність мовних висловлювань на різних мовних рівнях. У роботі описуюються відмінності між різними варіантами мов.

Ключові слова: літературна мова, діалект, говір, адекватність, стиль, норма, узгодженість висловлювання.   

Вступ. Мовні висловлювання продукуються і сприймаються як самоціль. Як правило, ми читаємо, пишемо, слухаємо, щоб реалізувати надпорядковану постановку мети. За таких умов якість мовних висловлювань комунікативного процесу вимірюється саме надпорядкованою постановкою мети. Враховуючи послідовність, це означає прийняття функціонального критерію для оцінювання мовних висловлювань. Для них відповідні поняття діляться на дві категорії: з одного боку мова йде про поняття, які більш менш безпосередньо відносяться до мовної правильності або структурність, яка відноситься до узгодження висловлювань їх елементів з кодифікованими нормами літературної мови.

Коли вчені ведуть мову про правильність мови, то розуміють ступінь узгодженості висловлювання з літературними формами існування мови. Відношення до літературної мови у минулому привело до одностороннього оцінювання мови, через що неправильно сприймалися функціональний аспект і зв’язки мовних висловлювань.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>