Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Бовконюк Р.Ю

КРЕДИТ ЯК СКЛАДОВА ГРОШОВОГО ОБІГУ

Дніпропетровський Університет ім. Альфреда Нобеля

 

Анотація: Грошовий обіг є невід’ємною частиною економічного життя суспільства, як і кредит. Знання цього і правильне застосування цих знань дозволяє не робити тих помилок яких могло і не бути.

Abstract: turnover of money  is not the negative part of the economic life of society as a loan. Knowledge of this and proper application of this knowledge can not make those mistakes which could not be.

Ключові слова: Кредит, фінансова система, національна економіка, гроші, капітал

Keywords: "Credit, the financial system, national economy, money, capital

Якщо розглядати фінансову систему в цілому то можна сказати що: сучасний світ - це світ всебічних і всемогутніх товарно-грошових відносин. Ними пронизана внутрішнє життя будь-якої країни  і її діяльність на міжнародній арені. У процесі відтворення на різних рівнях, починаючи з підприємства і закінчуючи національною економікою в цілому, утворюються і використовуються фонди грошових коштів. При цьому не має значення в якій формі виступають гроші: у вигляді готівкових чи то в формі кредитних карток, або  значаться на банківських рахунках . 

Система освіти і використання фондів грошових ресурсів, що беруть участь у забезпеченні процесу відтворення і становлять фінанси суспільства. А сукупність економічних відносин, що виникають між країною, підприємствами та організаціями, галузями, територіями й окремими громадянами у зв'язку з рухом грошових фондів, утворюють фінансові відносини. Вони складні, різноманітні і нагадують кровоносну систему живого організму. Тут гроші вже виступають у своїх природних функціях як засоб обігу або платежу.  

Роль фінансів в умовах ринкової економіки випливає з того, що країна і підприємства є повноправними учасниками ринку капіталів, виступаючи в ролі кредиторів і позичальників. Правильна організація фінансів, а саме грошового обігу дозволяє швидко реагувати на зміну ситуації на ринку, пристосовуватися до нових умов, використовувати альтернативні фінансові інструменти, виконувати податкові та інші грошові зобов'язання.  Крім того, фінанси відіграють важливу роль у залученні інвестицій. 

Одним із складових грошового обігу є  кредит. Поняття кредиту найтіснішим чином пов'язане з поняттям позичкового капіталу; кредит взагалі являє собою рух позичкового капіталу. Останній є тимчасово вивільнені грошові кошти. Джерелом їхнього походження, як правило, служить прибуток від виробництва і торгівлі, і в цьому проявляється єдність трьох форм капіталу - промислового, торгового і позичкового.  Грошова позика (кредит) - це банківська операція, при якій банк надає позичальникові певну суму грошей на певний час. При цьому повинні виконуватися основні принципи банківського кредитування, що прийнято поділяти на дві групи: 1) загальноекономічні принципи, притаманні всім економічним категоріям (цілеспрямованість, диференційованість); 2) принципи, що відображають сутність та функції кредиту (повернення, терміновість, забезпеченість та платність).

У наш час найбільш поширений є банківський кредит. Так як він найбільш доступний. Банки виграють на відсотках по кредиту, а позичальник виграє на швидкості видачі і терміну погашення кредиту. На мою думку банківський кредит є одним з головних показників розвитку всієї економічної системи країни. Тому грошовий оборот і кредит є не від’ємною частиною всієї економічної системи.

 

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.