Рейтинг пользователей: / 3
ХудшийЛучший 
УДК 637.541:21.579.19
Шубина Лидия Юрьевна,Кучеренко Марина Анатольевна,Чуб Дарья Игоревна,,,,
ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ БАР'ЄРНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЯЄЦЬ КУРЯЧИХ ПРИ ЗБЕРІГАННЯ
Shubina L.Y., Kucherenko M.A., Chub D.I.
WAYS OF IMPROVEMENT THE BARRIER PROPERTIES OF CHICKEN EGGS DURING ITS STORAGE

Аннотация. Розглянуто проблему підвищення бар’єрних властивостей курячих яєць під час зберігання. З’ясовано, що натрієва сіль карбоксиметилцеллюлози (Na-КМЦ) не змінює органолептичні показники яєць, стабілізує їх якість, а на поверхні утворює надшкаралупну оболонку, яка запобігає проникненню мікрочастин та регулює випаровування вологи. Встановлено оптимальну концентрацію розчину Na-КМЦ, що дозволяє зменшити втрати маси курячих яєць при зберіганні у 9 разів.

Ключевые слова: курячі яйця, поверхнева обробка, натрієва соль карбоксиметилцеллюлози (Na-КМЦ), підвищення бар’єрних властивостей

Abstract. The purpose of this research is to increase the barrier properties of chicken eggs during its storage. It is found that the carboxymethylcellulose sodium salt (Na-CMC) is suitable for use in surface processing chicken eggs for its storage, because of its ability not to change the organoleptic properties of the chicken eggs and to prevent the microbiological contamination of the eggs. The surface processing with the Na-CMC allows to reduce the loss of the eggs weight during its storage in 9 times.

Keywords: chicken eggs, surface processing, the carboxymethylcellulose sodium salt (Na-CMC), increase of the barrier properties

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции-октябрь 2014