Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Ямшинська Н.В.

СПІВПРАЦЯ МІЖ СЕРЕДНЬОЮ ШКОЛОЮ ТА ВНЗ ПРИ ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

Київський національний політехнічний Університет

This work is about neat collaboration between secondary schools and higher educational institutions and some reasons why this problem is of great importance especially today. It is a short observation of ways how this collaboration may be really effective, productive for both schools and institutes.

Key words: forms of neat collaboration; branches of system of education;, skills of independent learning activities; improvement of students’ achievements.

Ця робота про ефективну співпрацю між середніми школами та ВНЗ та про причини того, чому ця проблема дуже важлива саме сьогодні. Це короткий огляд шляхів, як така співпраця може бути ефективною, продуктивною, як для шкіл, так і для ВНЗ.

Ключові слова: форми співпраці; гілки  системи освіти; навички самостійної пізнавальної діяльності; поліпшення успішності учнів.

Сьогодні ми всі бачимо, що система освіти в нашій країні  переживає період серйозних реформ, які спрямовані на те, щоб її рівень відповідав високим європейським стандартам. Реформи зачіпають не тільки вищу школу, яка охоплена переходом до Болонської системи,   а також і середню школу. Зараз ми можемо спостерігаємо зміни, як в навчальних програмах, так і в самих методах та прийомах викладання. Всі ці зміни мають за мету перехід до гуманістичних, комунікативних методів у навчанні та вихованні. Ми хочемо бачити нашу молодь відкритою до нових знань, грамотною, володіючою необхідними знаннями, навичками,  компетентною, яка вміє самостійно вирішувати поставлені перед нею завдання.

В рамках поставлених завдань сьогодні, як ніколи, актуальним є питання про співпрацю між середньою школою та вищими навчальними закладами. Середня школа готує підґрунтя для того, щоб майбутній студент пізніше став не тільки висококваліфікованим спеціалістом в своїй галузі, а і освіченою людиною. В рамках такої співпраці ми повинні говорити  про  плідну співпрацю педагогів усіх рівнів системи освіти, що дає можливість поєднувати їх знання, вміння, навички та досвід для ефективного вирішення нагальних проблем освіти та підвищення рівня професіоналізму.

У сучасних умовах дослідження у рамках партнерствах проводяться у таких напрямах: удосконалення навчальної діяльності та поліпшення успішності учнів; ефективний професійний розвиток педагогів; координація, розвиток та оцінювання навчальних програм і процесу навчання; мобілізація, розподіл та ефективне використання освітніх ресурсів. Школи та університети вважаються принципово різними ланками освіти з власними інтересами та цілями, що ускладнює можливість їх співпраці. Така ситуація є характерною для світового освітнього простору. Тому у багатьох зарубіжних країнах здійснюється цілеспрямована діяльність, мета якої полягає у поліпшенні співпраці закладів середньої та вищої освіти, яка є основою професійного розвитку педагогів.

Тепер я б хотіла зосередитись на шляхах здійснення такої співпраці в сфері викладання та вивчення іноземної мови.

Перш за все ми повинні говорити про послідовність і наступність в освітніх програмах. Це є головною передумовою подальшого  успішного навчання учня, як студента ВНЗ. Учні середньої школи повинні оволодіти широкою лексичною базою, мати достатні знання з граматики, щоб їх знання відповідали тим  програмним вимогам, що пред’являються до них у ВНЗ. А обговорення цих вимог повинно здійснюватись на спільних семінарах, за круглими столами, на науково – практичних конференціях, які повинні організовуватись для викладачів шкіл та ВНЗ. Такі форми співпраці дають можливість практичного обміну знань педагогів, виробити певні єдині вимоги до знань учнів, обговорити методику викладання іноземної мови, як в школі, так і у ВНЗ, працювати над створенням учбово-методичного комплексу з іноземної мови для середніх шкіл із залученням викладачів ВНЗ.

Наприклад, однією з проблем, з якою стикаються викладачі ВНЗ, це така, що  студенти не мають навичок самостійної пізнавальної роботи, які повинні бути сформовані в них ще в школі. Для цього вчителі повинні організовувати спільні проекти, конкурси, презентації для школярів, які б давали можливість сформувати в них ці навички. До організації таких заходів можна залучати і викладачів, і  студентів ВНЗ, які б могли керувати такими проектами, поділитись своїми знаннями та досвідом.

Одна з ефективних форм взаємодії школи з вузом – це спільне проведення або  участь в науково-практичних конференціях, семінарах, олімпіадах, конкурсах. Доведено, що для розвитку здібностей до творчості і формування інтелекту визначальним віком є вік від 12 до18 років. Організація і проведення конкурсів, турнірів, інтелектуальних ігор, що сприяють  розвитку творчості, таланту дітей є домінуючим вектор взаємодії школи і вузу.

Слід визнати, що використання інформаційних комп'ютерних технологій в середній і вищій школі вносить помітний внесок у формування і підвищення мотивації школярів і студентів до вивчення іноземних мов, сприяє ефективності процесу навчання іноземним мовам і вимагає подальшого активного впровадження в процес навчання іноземним мовам. Тому цей момент також слід активно використовувати для об’єднання зусиль школи та інституту з метою покращення знань іноземної мови в  учнів та студентів.

При цьому запорукою ефективності партнерства шкіл та університетів є

готовність педагогічних працівників, членів партнерства, здійснювати спільну діяльність, яка сприяє кращому розумінню специфіки кожного рівня освіти, можливостей реалізації освітніх реформ та різних форм професійного розвитку.

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.