Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

 Т.В. Попенко, Ю.О. Васєньова, П.С. Носов

Нові підходи моніторингових досліджень у роботі завідуючого відділенням коледжу

 

Головне завдання відділення – це створення оптимальних умов щодо організації та якісного здійснення навчально–виховного та виробничого процесу підготовки молодших спеціалістів.

Сьогодні освіта розглядається як ключовий фактор стабільного розвитку. Реалізація сучасних ідей в сфері якості навчального процесу досягається, в першу чергу, побудовою системи управління якістю та її впровадженням в організацію навчального процесу. Важливою складовою системи управління якістю є інформаційна основа, яка дозволяє отримувати оперативну достовірну інформацію про результати навчального процесу та формувати адекватне управлінське рішення. Таким чином, систематичний збір інформації та оперативних даних про основні показники навчального процесу, є важливим інструментом у формуванні системи управління якістю освіти. Постійне спостереження, оцінка і прогноз стану основних показників роботи відділення являє собою достатньо складну й неоднозначну роботу – моніторингове дослідження.

Моніторинг — процес систематичного або безперервного збору інформації про параметри складного об'єкту або діяльності для визначення тенденцій зміни параметрів. Мета моніторингу полягає у створенні інформаційних умов для формування цілісного уявлення про стан освітнього процесу, про якісні й кількісні зміни в ньому.

Проблема проведення моніторингу у навчальних закладах досить актуальна. Наукові праці П.Ф. Анісімова, В.М. Зуєва, О.М. Майорова, Л.В. Шибаєвої, В.Д. Яковенко, сучасні публікації В.Бондар, В.Бикової, Рябовой З.В. [2-5] дають змогу стверджувати, що питаннями моніторингу займаються активно и всесторонньо. Однак аналіз педагогічної та методичної літератури показав, що механізм та технології проведення моніторингових досліджень у навчальних закладах I–II рівня акредитації , ще не досконалі, а кваліметрічне оцінювання основних показників діяльності структурних підрозділів навчальних закладів ще не стало стабільною складовою системи професійної підготовки майбутніх молодших фахівців.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.