Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Черепєхіна О.А.

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА ПРОФЕСІЙНОГО САМОРОЗГОРТАННЯ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ У ВНЗ

Класичний приватний університет

 

In-process the theoretical aspects of application of scientifically-pedagogical support of the professional selfdevelopment of professionalism for future psychologists in Institute of higher.

Keywords: preparation of psychologist in Institute of higher, professional selfdevelopment, psychologist, professionalism.

В работе раскрываются теоретические аспекты научно-педагогической поддержки профессионального саморазворачивания профессионализма будущих психологов в ВУЗе.

Ключевые слова: подготовка психолога в ВУЗе, профессиональное cаморазворачивание, психолог, профессионализм.

Запити особистості ХХІ ст. здебільшого характеризуються націленістю на професійний розвиток та саморозвиток, що особливо актуально для професії психолога. Тенденції людиноцентризму поширюються й на фахову підготовку майбутніх психологів, що позитивно позначається на їх прагненні до самовдосконалення. Ми вважаємо, що набуття високого рівня професіоналізму майбутніми фахівцями з психології можливо за умов цілеспрямованої роботи з ними у напрямку науково-педагогічної підтримки професійного саморозгортання професіоналізму майбутніх психологів у ВНЗ.

Певні теоретичні передумови для розв’язання означеної проблеми вже створено. Так, визначено домінантні імперативи нової стратегії професійної підготовки фахівців з позицій нової філософії освіти (В.П. Андрущенко, О.В. Глузман, І.А. Зязюн, В.Г. Кремень, В.О. Кудін, В.І. Луговий та ін.), розглянуто дидактичні основи активізації самостійної навчальної діяльності студентів (В.М. Вергасов, А.А. Кирсанов, М.М. Скаткін, Т.І. Шамова, Г.І. Щукіна та ін., здійснено історико-педагогічний аналіз проблеми використання самостійної пізнавальної діяльності як засобу активізації навчального процесу (Н.М. Дем’яненко, В.К. Майборода, Л.О. Хомич.

Стимулюючий вплив навчального середовища на професійне саморозгортання майбутніх психологів відбувається поступово. У такому середовищі, на відміну від загальноприйнятої системи роботи, враховується актуальний рівень професіоналізму майбутніх психологів, їх особистісний потенціал професійного розвитку та саморозвитку, готовність до майбутньої професійної діяльності [1].

  Педагогічний процес у вищій школі набуває ефективності, якщо побудований так, що в ньому професіоналізм вважається головною цінністю і результатом підготовки майбутніх психологів, при цьому викладач слідує не за програмою, а за студентом, його внутрішнім станом та готовністю до набуття професіоналізму, сам постійно знаходиться у процесі професійного самовдосконалення, створює умови для повного самотворення внутрішніх сил і здатностей майбутніх психологів шляхом розкріпачення їх думок, а отже діяльність педагога органічно поєднується з діяльністю студентів у єдиний активний процес фахової підготовки.

Отже, у формуванні мотивації студентів-психологів до професійного саморозвитку, ствердженні цінності професіоналізму майбутнього фахівця, створенні ситуацій прояву студентами успішного виконання елементів майбутньої професійної діяльності полягає сутність нашої концепції формування професіоналізму майбутніх психологів у ВНЗ.

 

Література:

1. Енциклопедія освіти / Акад. пед. наук України ; головний ред. В.Г. Кремень. - К. : Юрінком Інтер, 2008. - 1040 с.

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.