Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

УДК 657.631

Федченко Т.В., Усачова Г. О.

ПРИНЦИПИ АУДИТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ПІДҐРУНТЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

 

Надана стаття присвячена розкриттю сутності вимог і принципів до професії аудитор. Доведено взаємозв’язок принципів аудиту з нормами права.

Ключові слова: аудит, вимога, принцип, незалежність, етика, професіоналізм, норма права.

The given article is devoted to opening of requirements and principles to the profession public accountant. The authors set communication of principles of audit with the norms of right.  

Keywords: audit, requirement, principle, independence, ethics, professionalism, a norm is right.

Складні економічні відносини ринкової економіки, світова фінансова криза, підвищення вимог з боку банків щодо кредитування бізнесу, посилення податкового контролю та інші негативні чинники вимагають від кожного підприємства постійної уваги до законодавства, до змін у навколишньому середовищі та внутрішнього організаційного, інформаційного, ресурсного забезпечення. Однак самостійно не кожне підприємство може впоратись з безліччю складних випадків, що виникають під час здійснення діяльності, фіксації господарських операцій, розкриття справ у фінансовій звітності, тому участь кваліфікованого фахівця для підтвердження адекватності організаційної, облікової і контрольної функції на підприємстві викликає жвавий інтерес з боку науковців і практиків. 

Аудитор виступає помічником і захисником свого клієнта і зобов’язаний захищати його інтереси, але це не означає, що він повинен захищати клієнта у всіх випадках, адже іноді клієнт може допускати протиправні дії і допускати відхилення від норм. В такій ситуації аудитор повинен своєчасно попередити клієнта про незаконність його дій і можливість негативних наслідків. У зв’язку з цим вивчення етичних норм аудиту є нині надзвичайно актуальними.

Професійна етика існує лише в тих видах діяльності, які носять постійний характер, мають свої традиції, елементи морально-психологічного плану, що склалися. Цим вимогам цілком відповідає і аудиторська діяльність.

Аудиторська етика закріплює і відображає в практичному плані високий ступінь регламентації багатьох сторін моральної діяльності аудиторів. Значна частина етичних положень знаходить правове закріплення в законах, нормативах та кодексі професійної етики аудитора. Крім того, аудиторська етика як система спеціальних знань про мораль аудитора вивчає сферу свідомості та поведінки аудиторів, моральних відносин і закономірностей їх формування.

Визначення професійної аудиторської діяльності пов'язана напряму з поняттям незалежності. У цьому контексті термін "незалежність" розуміється лише як професійна незалежність [1].

Незалежність можлива лише в умовах свободи від впливу (контролю) з будь-якого боку. Тобто, коли мова йдеться про професійну аудиторську діяльність, то контроль за нею не може бути ані з боку користувачів (можливих замовників на аудит), ані з боку відповідальної сторони (табл. 1).

Таблиця 1

Вимоги суспільства до професії незалежного аудитора

Вимога

Зміст вимог

1

Вірогідність

Українське суспільство відчуває потребу в користуванні достовірною інформацією

2

Професіоналізм

Висуваються вимоги до аудиторів, що можуть бути визначені клієнти, роботодавцями й іншими зацікавленими сторонами до фахівців-аудиторів

3

Якість послуг

Виконання аудиторських послуг має здійснюватися у суворій відповідальності з діючими нормативами і правилами аудиту і Кодексу етики

4

Довіра

Користувачі послугами аудитора мають бути впевнені в тому, що він ніколи не порушить професійної етики і буде дотримуватися їх протягом усієї практики

 

Аудиторові необхідно мати спеціальні знання із загальних та спеціальних дисциплін, рівень яких підтверджується кваліфікаційним іспитом в Аудиторській палаті України, та мати практичний досвід роботи. Крім того, аудитор має бути обізнаним у всіх змінах Міжнародних стандартів аудиту, Кодексу етики професійних бухгалтерів [2], а також українського законодавства. При проведенні аудиту слід дотримуватися обміркованого підходу до методики й техніки виконання як аудиту в цілому, так і окремих аудиторських процедур. Компетентність аудитора є основним фактором, який забезпечує обґрунтованість та доцільність вибору методики й техніки аудиту у кожному конкретному випадку.

Згідно з Кодексом мета професії аудитор полягає у виконанні роботи у відповідності з найвищими стандартами професіоналізму, в досягненні кращих результатів діяльності і в цілому в задоволенні суспільних інтересів, зазначених вище. Така мета вимагає задоволення чотирьох основних потреб, а саме: достовірність інформації, професіоналізм аудиторів, якість послуг, що відповідає найвищим стандартам, і впевненість користувачів послуг аудитора в існуванні основ професійної етики.

Аудиторська діяльність в Україні законодавчо закріплена Законом України «Про аудиторську діяльність» [3], тому під час її здійснення необхідно враховувати загальноприйнятні принципи права, які прямо закріплені у нормах права та являють собою внутрішній зміст цих норм.

При́нцип (лат. principium — начало, основа) - багатозначне поняття, що в залежності від контексту може означати: «те первинне, що лежить в основі певної сукупності фактів, теорії, науки; внутрішні переконання людини, ті практичні, моральні та теоретичні засади, якими вона керується в житті, в різних сферах діяльності; певне правило, сформульоване на основі пізнання законів чи закономірностей чинити саме так» [4]. Принципи також – аксіоматичні поняття, на яких будується і функціонує будь-яка система (табл. 2).

Таблиця 2

Характерні особливості поняття «принципи аудиту»

Принципи аудиту

Як правова категорія

Як норма права

Як підґрунтя висловлення думки аудитора (професіонала)

1.Об’єктивність

Є стрижнем усієї системи права, додають праву логічності, послідовності, збалансованості

Є частинкою системи права, яка набуває логічності та збалансованості завдяки принципам права

Професійний бухгалтер не повинен допускати упередженості, конфлікту інтересів або неналежного впливу з боку інших осіб на його професійні або ділові судження.

2. Чесність

Має вищий рівень абстрагованості від регульованих відносин, звільнені від конкретики та подробиць

Являють собою модель (зразок, мірило, еталон) регульованих суспільних відносин, фіксують типові конкретні соціальні процеси, поведінку людини

Принцип чесності накладає на всіх професійних бухгалтерів обов’язок бути відвертим та чесним у своїх професійних та ділових стосунках.

3. Конфіденційність

Виступає відправним началом при вирішенні конкретних юридичних справ, особливо при застосуванні аналогії закону у разі наявності прогалин у законодавстві

Виступають юридичною основою при вирішенні конкретних справ разом із принципами, у разі їх (норм) відсутності чи неповноти можуть бути заповнені лише принципами права

збереження в таємниці інформації, наданої замовником аудиторові для дослідження, а також нерозголошування результатів дослідження без згоди на те замовника.

4. Компе-тентність

Виступає як загальне мірило поведінки, не вказуючи права та обов'язки

Виступають як загальне мірило поведінки, вказуючи права і обов'язки

Професійному бухгалтерові слід виконувати професійні послуги з належною ретельністю, компетентністю та старанністю.

5. Професійна поведінка

Не має способів регулювання, їх провідним елементом є повинність яка безпосередньо відображає існуючу в конкретному суспільстві систему цінностей та обґрунтовується нею

Притаманна їм повинність відображує існуючу в суспільстві систему цінностей не безпосередньо, а опосередковано через способи регулювання: права, обов'язки та обмеження

Професійний бухгалтер повинен діяти так, щоб це відповідало добрій репутації професії, повинен утримуватись від будь-якої  поведінки, яка могла б дискредитувати професію.

 

Зважаючи на те, що аудит повинен базуватися на нормах законодавства як під час організації діяльності, так і під час аудиторських процедур щодо оцінки дотримання вимог обліковою службою законодавства або інших нормативних документів, то пропонуємо визначитися з поняттями «принципи аудиту» як «норми права», «правова категорія», «підґрунтя висловлення думки аудитора». Норма права – це загальнообов'язкове правило поведінки, що охороняється державою, регулює суспільні стосунки з метою їх впорядкування на користь суспільства. Правова категорія – це зобов’язання , яке набуває якостей права, постає над нормою права та визначає їх ціннісну орієнтацію [5; 6].

Крім того, не слід забувати про загальні принципи права, якими повинен керуватися аудитор:

1. Принцип свободи означає, що право виступає як міра свободи - політичної, економічної, ідеологічної. Принцип свободи реалізується через надання свободи вибору суспільного ладу та форми правління, забезпечення захисту прав людини та задоволення основних потреб її життя, формування органів державної влади шляхом народного волевиявлення, створення умов для утвердження в суспільстві норм гуманістичної моралі, користування різними соціальними послугами держави та приватних осіб та ін.

2. Принцип справедливості передбачає, що право виступає як міра справедливості, як морально-правова домірність вкладеного та отриманого в усіх сферах життєдіяльності людини та їхнього правового забезпечення. Принцип справедливості містить у собі вимогу відповідності між практичною роллю різних індивідів (соціальних груп) у житті суспільства та їхнім соціальним становищем, між їхніми правами та обов'язками, злочином і покаранням, заслугами людей та їхнім суспільним визнанням. Принцип справедливості є важливим при вирішенні конкретних юридичних справ (приміром, при визначенні міри кримінального покарання). Він конкретизується у принципі рівності.

3. Принцип рівності встановлює рівність усіх перед законом, рівність прав та обов'язків, незалежно від національної, релігійної та іншої належності, службового та іншого становища, рівну відповідальність перед законом, рівний захист у суді [1].

До основних методичних принципів аудиту слід віднести: планування аудиту; обґрунтування оцінки значущості аудиторських доказів та системи внутрішнього контролю; доцільність вибору методики і техніки аудиту, визначення критеріїв суттєвості і достовірності; дотримання методики оцінки ризиків та вибіркової перевірки даних; аналіз формування та формування висновків; відповідальність за складений висновок; дотримання порядку документального оформлення; взаємодія аудиторів; обґрунтування використання результатів роботи іншого аудитора або спеціалісти іншої галузі; повне інформування клієнтів; контроль якості роботи аудитора.

Таким чином, професійна зрілість аудитора характеризується не тільки визначеною сумою знань, вмінь і навичок, але включає й відповідний рівень морального розвитку особистості, опанування нею моральних вимог і принципів своєї професії.

 

Література:

1. Скакун О.Ф. Теорія держави і права: Підручник / Пер. з рос. - Харків: Консум, 2001. – 656 с.

2. Кодекс етики професійних бухгалтерів [Електронний ресурс] : http://www.minfin.gov.ua/document/81073/D6.pdf. – Назва з екрану.

3. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про аудиторську діяльність» від 14.09.2006р. № 140 – V // Урядовий кур’єр. – 2006. – 18 жовтня. – с. 8-9.

4. Кулаковська Л.П., Піча Ю.В. Організація і методика аудиту: Навч. посіб. – 2-е вид. К.: Каравела, 2005. – 560 с.

5. Поняття принципів права / Тип: Реферат. Файл: Word (.doc) в архиве zip. Язык: Украинский. Категория: Правоведение [Електронний ресурс] : http://referat.repetitor.ua/Принципи_обєктивного_юридичного_права?page=2. – Назва з екрану.

6. Бутинець Ф. Ф. Контроль і ревізія : підруч. для студ. спец. «Облік і аудит» вищ. навч. закл. / [Бутинець Ф. Ф., Виговська Н. Г., Малюга Н. М. ; под ред. Ф. Ф.Бутинця. – [3-тє вид., перероб. і допов.]. – Житомир : ПП «Рута», 2002. – 544 c.

 

 

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.