Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Вовчок А.В., Торохтій М.П., Шевчук Л.П.

Управління коштами на оплату праці з використанням інформаційних технологій

Вінницький торгово-економічний інститут КНЕУ

 

Анотація. У статті автором досліджено властивості інформаційних технологій та їх впливу на контроль заробітної плати на базі формування мережевого бух обліку, а також виокремлено специфіку управління коштами на оплату праці з використанням інформаційних технологій.

Постановка проблеми. В умовах економічної кризи, яка головним чином зумовлює спад обсягу реалізації на підприємствах та скорочення чисельності працівників, повинні відбуватися значні зміни в організації праці та контролі за її оплатою. У свою чергу, належна забезпеченість підприємств потрібними трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці, правильна система оплати мають велике значення для збільшення обсягів реалізації шляхом удосконалення технології контролю за рахунок розширення використання електронних інформаційних ресурсів і в майбутньому до формування мережевого бухгалтерського обліку.

Аналіз досліджень та публікацій. Вітчизняні та іноземні науковці досліджували питання управління коштами на оплату праці з використанням інформаційних технологій. Так, зокрема, цим питанням у свій час займались Бжезін В., Кастельс M.В., Ситник Р.Ф., Білуха М.Т., Мних Є.В., Пушкар М.С., Бернетайн Л.A., Шевчук Л.П. тощо. Однак, незважаючи на те, що відбувається розвиток інформаційних ресурсів, досі не визначено комплексного підходу щодо використання інформаційних технологій для обліку та контролю заробітної плати на підприємствах з метою подальшого прийняття рішень стратегічного розвитку.

Коштами на оплату праці є наявні обігові кошти, сформовані від різних джерел, які будуть в подальшому використані на покриття витрат, пов’язаних із виплатою офіційної заробітної плати, включаючи податкове навантаження на підприємство у вигляді сплати єдиного соціального внеску та сприятимуть соціальному захисту працівників [8].

В умовах зростаючого негативного впливу світової кризи та загострення внутрішніх дестабілізуючих факторів фінансове становище багатьох українських підприємств є нестабільним. Так, особливої актуальності та важливості набуває проблема аналізу, контролю, планування і прогнозування фінансового стану. Водночас розробка та прийняття програми антикризового управління сприятиме формуванню та доцільному використанню коштів для оплати праці і дозволятиме виявити внутрішні проблеми підприємства, вживши заходів з недопущення зростання ризику зриву платежів по зобов’язанням, скорочення робочих місць, що призведе до припинення будь-яких виплат.        

Мета статті. Охарактеризувати процес управління коштами на оплату праці з використанням інформаційних технологій з метою розробки напрямів управління, що покращить процес формування та використання коштів для оплати праці, а також виявить внутрішні проблеми підприємства з метою вжиття заходів з недопущення зростання ризику зриву платежів по зобов’язанням, припиненню будь-яких виплат на основі визначених перспектив мережевого обліку в сучасних умовах.

Виклад основного матеріалу. Загалом управління – це вплив на колектив, який направлений на досягнення мети, і необхідні для цього взаємопов’язані заходи; організація, важелі та регулювання цього процесу за допомогою зворотного зв’язку; керівництво людьми, розробка, прийняття та реалізація рішень; найкращий розподіл ресурсів та цілеспрямована переробка інформації тощо. Все це в сукупності, в нерозривному зв’язку та взаємодії складає управління. У свою чергу, керівництво людьми тісно пов’язане з оплатою праці. Відповідно, управління коштами на оплату праці з використанням інформаційних технологій є структурним елементом менеджменту.

У цілому організація автоматизованого обліку виплат працівникам здійснюється різними способами:

1) за модульним принципом;

2) шляхом комплексного рішення.

Як зазначає Бурденко І.М., відповідно до модульного принципу, для автоматизації обліку витрат працівникам виокремлюють один або декілька модулів:

1) облік відпрацьованого часу та нез’явлень на роботу;

2) облік і контроль за виробітком і зарплатою працівників-відрядників;

3) облік і нарахування погодинної та інших видів оплат;

4) розрахунки різних видів утримань із зарплати;

5) формування зведених регістрів;

6) розрахунок бази оподаткування фонду оплати праці;

7) облік депонованої заробітної плати тощо [1, c. 192].

У свою чергу, комплексне рішення дає змогу автоматизувати обробку даних стосовно обліку виплат працівникам за всіма формами оплати праці, видами нарахувань та утримань, усіма розрахунками щодо середньодобової заробітної плати (лікарняні, відпускні тощо) по підприємству у цілому. Водночас комплексне розв’язання автоматизації обліку виплат працівникам забезпечує взаємозв’язок з іншими ділянками обліку на підприємстві та реалізує автоматизацію обробки інформації з обліку заробітної плати в місцях її виникнення.

Приєднання до системи мережевого обліку і звітності – це одна з найбільш ефективних форм автоматизації бухгалтерського обліку на підприємстві, що формує нову парадигму мережевого бухгалтерського обліку. У результаті відповідні інформаційні технології і бази даних дозволяють проектувати мережевий облік, його структуру, систему посадових інструкцій і положень, а також загальні позиції по функціонуванню, що дозволить здійснити належну організацію мережевого фінансового обліку, що призведе до необхідності організації обліку часу, що підвищить аналітичність і керованість облікової інформації в мережах та сприятиме ефективному формуванню коштів на оплату праці та їх раціональному використанню.

Нині основними є наступні інформаційні технології: АСУ– автоматизовані системи управління; УІС – управлінські інформаційні системи,що призначені для збору та оброблення даних, які надаються менеджеру для забезпечення процесу оперативного управління; ЕC – експертні системи, призначення яких заміняти експерта в певній галузі; CASE – комп’ютерне проектування інформаційних систем, призначених для розроблення складних, які можуть бути використані для створення мережевого обліку підприємств роздрібної торгівлі. В подальшому перспективними в застосуванні інноваційних інформаційних систем стануть експертні системи, які являють собою програмні комплекси, які імітують поведінку експертів у відповідних умовах. При цьому структура експертної системи, як будь-яка інформаційна система складається із бази даних – це факти конкретного підприємства, одержані в результаті висновків, аналізу і контролю, шляхом спостережень та бази знань – правил та зв’язків, які можна використовувати із мережевого обліку. У цю експертну систему вмонтований механізм логічного висновку, який дає можливість переходити від знань до висновків для вирішення конкретних ситуацій.

Як зазначає Л.П.Шевчук, управління коштами на оплату праці з використанням інформаційних технологій головним чином сприяє скороченню матеріальних і трудових витрат, обробці та аналізу даних, необхідних для правильного ведення облікової роботи бухгалтерією та ухваленню управлінських рішень керівництвом підприємства [8, c. 103].

Крім того, комплексом задач обліку фінансово-розрахункових операцій, що оснований на використанні інформаційних технологій, застосовується інформація про виплати заробітної плати через касу та розрахунковий рахунок, нарахування та сплату страхових внесків тощо, отримана з ділянки обліку виплат працівникам. Комплекси задач обліку витрат на виробництво та зведеного обліку із зазначеної ділянки отримують дані про нарахування заробітної плати за кореспондуючими рахунками та кодами витрат, а також утримання із заробітної плати. Відповідно, підсистема обліку та управління кадрами, як і ділянка обліку виплат працівникам акумулює інформацію про середньоспискову чисельність працівників за звітний період, а також зміни в кількості та структурі робітників тощо.

При дослідженні контролю заробітної плати слід розглядати формування нової парадигми управління, як системи, яка складає цілісний комплекс взаємопов’язаних елементів, що об’єднані загальною метою. Це сприятиме ефективному формуванню та раціональному використанню коштів на оплату праці. В перспективі парадигма управлінського характеру дозволить знизити витрати підприємства за рахунок ефективного управління ресурсами, дозволить ставати підприємствам конкурентоздатними на ринку, що сприятиме використанню більше коштів на оплату праці.

Виходячи із даної позиції, слід зазначити, що підприємство тільки тоді буде виділяти більше коштів на формування та використання на оплату праці, коли це відповідатиме його основній меті, яка адаптуючись до зовнішнього середовища забезпечуватиме існування самого бізнесу та його розвиток. Така ситуація можлива коли підприємство раціонально буде використовувати ресурси, зокрема за даною статтею витрат, що потребує трансформації обліку в поєднанні з розвитком теорії та практики в галузі комп’ютерного обліку, який перебуває лише на етапі обґрунтування та постановки даної проблеми, яка сприятиме розвитку однієї із парадигм, а сааме мікроекономічного і макроекономічного характеру бухгалтерського обліку.

Практична сторона бухгалтерського обліку переведення в мережевий простір досі не розроблена і відстає від розвитку сучасних комп’ютерних технологій. Виходячи із запропонованих парадигм, процесс адаптації обліку до сучасних вимог підводить до формування нової мережевої парадигми бухгалтерського обліку. Даний вид обліку в мережевому просторі призведе до відповідної модифікації фінансового, управлінського і стратегічного бухгалтерського обліку. Це дасть можливість підвищити технічні можливості обліку, якість інформації та швидкість її отримання, що сприятиме трансформації методології обліку, використанню і прогнозуванню, яка відноситься до стратегічного бухгалтерському обліку.

Висновки. Таким чином, саме на основі визначених перспектив розвитку мережевого обліку в сучасних умовах здійснюваний контроль сприятиме формуванню та доцільному використанню коштів для оплати праці , що дозволятиме виявити внутрішні проблеми підприємства і вживати заходів по недопущенню зростання ризику зриву платежів по зобов’язанням та скорочення робочих місць.

Однак концепція розвитку мережевого обліку потребує теоретичної розробки і практичної реалізації, яка стане в майбутньому основою для забезпечення інтересів користувачів різних рівнів оперативною інформацією про фактичний стан господарських процесів, операцій і подій з метою попередження небажаних ситуацій в ході їх здійснення. Крім того, дослідження і розроблення концептуальної основи мережевого обліку як науково-теоретичного підґрунтя реалізації концепції контролю дасть змогу сформувати напрями його практичної реалізації у господарських одиницях-мережевих підприємствах.

Загалом, використовуючи інформаційні технології контролю заробітної плати шляхом формування мережевого бухгалтерського обліку можна буде:

1) знайти джерела збільшення коштів на формування та використання коштів на оплату праці на основі інформації мережевого бухгалтерського обліку ,яка надходитиме із зовнішнього середовища;

2) внести обґрунтування рекомендацій щодо зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці, що сприятиме збільшенню офіційної заробітної плати;

3) сприяти розвитку інформаційних технологій, що дозволить збільшити обігові кошти на оплату праці, враховуючи при цьому можливі зміни податкового законодавства та спрямовуючи дії контролю від минулого до сучасного в майбутнє.

 

Література:

1. Бурденко І.М. Виплати працівникам: облік, аудит і автоматизація: Навчальний посібник. – Суми: Університетська книга, 2009. – 283 с.

2. Пушкар М.С. Філософія обліку. – Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 157 с.

3. Бернетайн Л.A. Анализ финансовой отчетности: теория, практика и интерпретация . – М.: Финансы и статистика, 2002. – 624 с.

4. Білуха М.Т. Основні напрямки розвитку обліку та контролю за електронною технологією в 21 столітті // Вісник КНТЕУ. - 2005. -№ 3.- С.13-17.

5. Ситник Р.Ф. Розвиток та застосування інформаційних систем в бізнесі. – 2009. – № 19.– С.24.

6. Кастельс M. Информационная эпоха: экономика, общество и культура. – М.: ГУВШЭ, 2000. – 608 с.

7. Мних Є.В. Інноваційні інформаційні технології в інформаційних процедурах обробки даних бухгалтерського обліку. – Полтава: ТОВ «АСМІ», 2010. – С. 13–15.

8. Шевчук Л.П., Шевчук А.А. Інформаційні технології контролю заробітної плати шляхом формування мережевого бухгалтерського обліку // Вісник Хмельницького національного університету. – 2011. – № 2. – T.1. – С. 102 – 106.

9. Шевчук Л.П., Шевчук А.А. Ринкові підходи до формування і використання коштів на оплату праці та нова парадигма їх аналізу і контролю // Актуальні проблеми економіки. – 2009. – №5. – С. 249 – 255.

 

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.