Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
УДК 633.17:663.54
Ткаченко Л.В. , Вітряк О.П.
 ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ ДЛЯ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ
Київський національний торговельно-економічний університет,
Київ, Кіото 19, 02156 
УДК 633.17:663.54
Tkachenko L.V., Vitryak O.P.
The prospects of the whey using for biotechnological processes intensification
Kyiv National University of Trade and Economics, Kiev, Kioto 19, 02156

У статті розглянуто проблему використання молочної сироватки, яку одержують під час перероблення молока при виробництві сирів сичужних та  сиру кисломолочного. Проведені дослідження показали ефективність використання молочної сироватки замість води при приготуванні середовищ для культивування дріжджів-продуцентів. Використання МС замість води у кількості 20-30 % при приготуванні живильних середовищ для вирощування різних штамів дріжджів спиртового і дріжджового виробництва позитивно впливає на біосинтез дріжджів, кількість біомаси збільшується від 8 до 17 % у порівнянні з контролем без молочної сироватки.

Ключові слова: молочна сироватка, середовища, дріжджі, біомаса.

The article considers the problems of using whey, which is obtained during of milk in the manufacture of rennet cheese and cottage cheese. Studies have shown the effectiveness of using whey instead of water when preparing an area media for culturing yeast-producers. Using whey instead of water in an amount of 20-30% in the preparation of culture area for growing different strains of yeast alcohol and yeast production has a positive effect on the biosynthesis of yeast biomass increased from 8 to 17% compared to the control without whey.

Keywords: using whe, yeast, culturing, biomass

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции-октябрь 2013