Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
УДК 663.543
Ткаченко Д.О.
Удосконалення процесу культивування дріжджів для зброджування кукурудзяного сусла.
Національний університет харчових технологій, Київ, Володимирська 68, 01601
UDC 663.543
Tkachenko D. O.
The improvement of the cultivation of yeast in the fermentation of corn wort
National University of Food Technology, Kiev, Vladimirskaya 68, 01601

В статті наведено результати досліджень щодо використання  згущеного кукурудзяного екстракту з метою удосконалення  процесу культивування спиртових дріжджів. Доведено, що за рахунок  внесення у дріжджове сусло кукурудзяного екстракту можна знизити витрати сірчаної кислоти, яку використовують для створення оптимального рН життєдіяльності дріжджів.  Встановлено, що оптимальною точкою внесення кукурудзяного екстракту є закінчення процесу оцукрювання.

Ключові слова: дріжджі, кукурудзяне сусло, культивування, згущений кукурудзяний екстракт

In the article the results of the investigations of the use of concentrated corn extract with the aim of the alcohol yeast cultivation improvement are given. It was proved that it is possible to reduce the consumption of sulphuric acid by means of taking the corn extract into the yeast wort. It was found out that the optimal point of taking the corn extract is the end of the saccharification process after which cooling accompanied by intensive mixing is carried out. The results which have been achieved have practical meaning for the intensification of the process of industrial yeasts cultivation.

Keywords: yeast, cultivation, corn wort, acidation, concentrated corn extract.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции-октябрь 2013