Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Літвін Л. А.

МЕТОДИКИ ҐЕНДЕРНОГО ІНТЕГРУВАННЯ У ПОЛІТИЧНІЙ СФЕРІ

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

У даних тезах розглядаються характерні особливості основних методик ґендерного інтегрування у політичній сфері.

Ключові слова: ґендерне інтегрування, методика "3Р".

In these theses are considered typical features of the main methods of gender mainstreaming in political sphere.

Key words:  gender mainstreaming, the method "3R".

Для визначення ґендерної структури політичних інститутів недостатньо одних статистичних даних. Для ґендерного аналізу використовуються ряд методів: Гарвардський метод аналізу, планування, орієнтоване на людей, аналіз можливостей і вразливих моментів, Ієрархія потреб Лонгве, практичні та стратегічні потреби, ґендерно диференційована статистика, бенчмаркінг (порівняльна оцінка окремих показників), аналіз ґендерного впливу, методика трьох Р ("3Р") тощо. Перед розглядом практичних механізмів забезпечення ґендерної рівності теба розглянути таке поняття як ґендерне інтегрування. Терміном "ґендерне інтегрування" називають оцінку впливів на жінок і чоловіків будь-яких запланованих дій, включно із законодавством, політикою чи програмами в усіх сферах на всіх рівнях.

Метою даної роботи є аналіз особливостей методик ґендерного інтегрування.

Гарвардський метод аналізу складається з 3 основних елементів: огляду видів діяльності, доступу і контролю, фактів. Огляд видів діяльності базується на ґендерному розподілі праці та дозволяє здійснити розподіл (дисагрегацію) за віком, національністю та класовою приналежністю, а також за місцем і часом виконання роботи. Діяльність поділяється на три групи: продуктивну, репродуктивну та суспільну [1]. Даний метод показує можливість поєднання політичної діяльності з іншими ґендерними ролями.

Наступний метод – метод ієрархії потреб Лонгвеможе застосовуватися у будьякій ситуації, щоб з'ясувати основне спрямування передбачуваної діяльності. Становище жінок і чоловіків розглядається відносно ключових індикаторів розвитку: контроль над ресурсами; участь у прийнятті рішень; справедливість/рівність чоловіків і жінок; доступ до ресурсів; матеріальне благополуччя. Ця прогресія дозволяє оцінити рівність доступу жінок і чоловіків до політико-економічної сфери.

Інша методика – бенчмаркінг (порівняльна оцінка окремих показників) – це назва методики, яка означає встановлення критеріїв або стандартів, у відповідності до яких встановлюється мета та визначається прогресс [1]. Так, у певному органі місцевого самоуправління можуть задати метою наявність не більше 70 % та не менше 30 % представлення кожної статі та проводяться певні заходи для цього. В процесі здійснюється порівняння оновлених даних. 

Методика трьох Р була розроблена спеціально для ґендерного інтегрування у Швеції. Три Р позначають слова "Репрезентація", "Ресурси" та "Реалії", і сенс методу полягає в тому, щоб задавати аналітичні запитання за кожною із цих сфер. Питання можуть бути наступними: Чи рівні заробітні плати чоловіків і жінок у певному місцевому органі влади? Чи однакову кількість годин витрачають на відпустки чоловіки й жінки? Який середній вік працюючих у місцевому органі влади жінок і чоловіків?

Таким чином, авторка вважає, що однією з ефективніших для сучасних політичних реалій методикою є методика "3Р", що дозволяє в конкретному владному органі побачити не тільки кількісні, а й якісні ґендерні характеристики, систематизувати політико-ґендерні заходи, визначити некоректні, дискримінаційні моменти.

Література:

1. Основні стратегії та методології ґендерного інтегрування / [ Н. Карбовська, Т. Литвинова, Л. Магдюк ]. К. : Український Жіночий Фонд, 2008. – 78 с.

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.