Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

УДК 341.1

Голубєва А. С., Жданов С.О.

МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МОРЯКІВ ДАЛЕКОГО ПЛАВАННЯ

Східноукраїнський Національний Університет імені Володимира Даля

 This work is about necessity of  providing with a help of legal facilities guarantee of medical service of seaman and decisions of problems, which arise up in the case of necessity of medicare application onboard ship.

Keywords:  medical service, ship, internationally-legal adjusting.

Ця робота про необхідність забезпечення за допомогою правових засобів гарантії медичного обслуговування моряків та вирішення проблем, які виникають при застосуванні медичної допомоги на борту судна.

Ключові слова: медичне обслуговування, судно, міжнародно-правове регулювання.

Головним завданням міжнародного права є створення правових умов для розвитку особистості і забезпечення людині гідного життя, оскільки саме власність і особистість складають поняття, з яких виходять і до яких повертаються всі юридичні визначення. З питань умов праці та соціального захисту моряків Міжнародна організація праці (МОП) прийняла 25% від загального числа прийнятих конвенцій та рекомендацій. Це обумовлено специфікою виробничої діяльності в морі, а також тим, що діяльність моряків в основному здійснюється за межами їхньої країни і тому потребує міжнародно-правового регулювання. Актуальність теми дослідження визначається необхідністю забезпечити за допомогою правових засобів гарантії медичного обслуговування моряків та вирішення проблем, які виникають у разі необхідності застосування медичної допомоги на борту судна.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що дана тема конкретно ніким повністю не розглянута. Окремі її аспекти досліджувалися Мартіном Уитфілдом [1, с.2], Соколовим М.О.

В результаті необґрунтованого скорочення чисельності екіпажів морських суден різко підвищується фізична і нервово-психічне навантаження на членів екіпажу і відповідні відхилення в стані здоров'я [2, с.58]. В умовах напруженого судноплавства такі навантаження можуть самим негативним чином позначитися на безпеці людей, судна, вантажу та навколишнього середовища, а також створює небезпечні умови праці моряків.

Основною проблемою, на мій погляд, є проблема медичного обслуговування на борту, яка обумовлена, в першу чергу, відсутністю лікарів на судні. Кожна держава-учасник забезпечує, щоб на всіх моряків на суднах, які плавають під її прапором, поширювалися належні заходи охорони їх здоров'я [3,ст. 4]. В будь-якій мірі першу допомогу може надати старший помічник капітана, який проходить короткострокові спеціальні курси і володіє мінімумом знань і навичок для надання першої медичної допомоги. По-друге, можливість отримати цю допомогу тільки по прибуттю в порт, але аж ніяк не під час морського переходу.

Де-факто медичну допомогу у відкритому морі плавсклад отримує в порядку само-взаємодопомоги. Однак нормативних документів, що регламентують питання підготовки та удосконалення осіб плавскладу по медицині, в Україні немає. На мою думку слід вживати належних заходів з метою сприяння лікуванню моряків, які страждають від будь-якої хвороби. Необхідно створити науково-методичний центр, який координував би  дослідженнями з усіх аспектів медичного забезпечення морського транспорту. На жаль, такого органу в нашій країні немає. Гострі правові проблеми, незважаючи на всю їхню принциповість, носять все-таки організаційний характер, тобто легко можуть бути вирішені комплексом відносно простих адміністративних заходів. Кадровий і науковий потенціал, як передумова для їх вирішення в нашій країні є.

Література:

1.  Мартин Уитфилд  Заброшены и забыты // Газета «Моряк» .   ̶   01.07.2010 г.   ̶   №25.

2.  Соколов М.О. Функциональное состояние организма судовых специалистов в условиях рейса и его нарушений//Организация и безопасность труда плавсостава.   ̶     М.   ̶     1990.   ̶    С. 58-63.

3.  Конвенции N 164 Международной организации труда "О здравоохранении и медицинском обслуживании моряков" .   ̶    Женева.   ̶    8 октября 1987 г.

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.