Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Алексійчук К.О.

Взаємодія Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з Національним банком України та комерційними банками

Національна академія внутрішніх справ

 The relations between the Deposit Guarantee Fund, National Bank of Ukraine and commercial banks are considered in this work, the proposals of improving the legislature about these relations are formulated.

Keyworks: Deposit Guarantee Fund; National Bank of Ukraine; banking; deposit security system.

У цій роботі досліджено відносини Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із Національним банком України та комерційними банками, запропоновані шляхи удосконалення законодавства з питань регулювання таких відносин.

Ключові слова: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб; Національний банк України; банківська діяльність; система забезпечення банківських вкладів.

Система забезпечення вкладів в будь-які країні має на меті не тільки захист вкладників (особливо дрібних) від можливих ризиків втрати заощаджених коштів внаслідок коливань економіки, а й забезпечення стабільності фінансової  системи держави, такі завдання системи визначено Форумом за фінансову стабільність.

Українське законодавство визначає для установи гарантування банківських вкладів – Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – ще такі завдання: здійснення організаційно-управлінських заходів з метою забезпечення виплати вкладникам сум відшкодування втрат; забезпечення надходження та акумуляції сум зборів з банків - учасників (тимчасових учасників) Фонду; забезпечення цільового використання коштів, що знаходяться на рахунках Фонду [1].

Будь-яка система являє собою сукупність взаємопов'язаних елементів, і система забезпечення вкладів цьому не виключення. Завданням такої системи є підвищення довіри до банківських установ, забезпечення стабільності банківської системи, підтримання економіки країни в цілому.

Система забезпечення вкладів фізичних осіб включає в себе гарантування, страхування та захист банківських вкладів. Не останнє місце в такій системі займають комерційні банки та Національний банк України. Взаємодія Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з Національним банком України та комерційними банками є вкрай важливою для забезпечення нормального функціонування системи.

На жаль, діюче законодавство не дає переліку учасників системи забезпечення вкладів, а лише вказує на учасників Фонду. Національний банк України не входить до числа учасників Фонду гарантування вкладів, але посідає чільне місце у такій системі. Правовідносини банку із Фондом полягають у інформаційній, регуляторній та контрольній взаємодії органів.

Інформаційна взаємодія полягає у тому, що Фонд має право одержувати від Національного банку України інформацію, необхідну для виконання ним функцій, передбачених Законом України „Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб” [2]. Так, Національний банк зобов'язаний повідомляти Фонд про прийняття рішення про ліквідацію банку, про оскарження цього рішення у судовому порядку, про надання або відкликання банківської ліцензії на право здійснювати банківську діяльність, застосування до банку заходів впливу.

Відповідно до Закону [2] Фонд видає нормативно-правові акти з питань, які віднесенні до його повноважень. В деяких випадках такі рішення Фонду (рішення про встановлення спеціального збору, рішення про встановлення форм звітності та порядку її подання) мають погоджуватися з Національним банком України. Також Національний банк України здійснює нормативне регулювання банківської діяльності, такі акти не мають безпосереднього впливу на діяльність Фонду, але забезпечують діяльність системи забезпечення вкладів в цілому.

Національний банк України наділений повноваженнями здійснювати банківський нагляд виключно в частині дотримання вимог Закону України „Про банки і банківську діяльність” [3] щодо здійснення банківської діяльності. Він не наділений повноваженнями щодо нагляду за дотриманням банками законодавства про гарантування вкладів. Але за законодавством він має право разом із Фондом проводити перевірки банків – учасників (тимчасових учасників) Фонду з питань, що віднесені до компетенції Фонду.

Відносини із комерційними банками регулюються Законами України «Про банки і банківську діяльність» та «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», зокрема Фонд має право проводити перевірки банків щодо правильності розрахунків та своєчасності і повноти перерахування зборів, щодо діяльності банків в частині дотримання вимог участі у системі гарантування вкладів. Але законодавство не дає Фонду широкого спектру повноважень із контрою банківської діяльності. Так, наприклад, Фонд має право лише порушувати перед Національним банком питання про застосування до банків - учасників (тимчасових учасників) Фонду заходів впливу у разі порушення ними норм Закону України "Про  Фонд  гарантування вкладів фізичних осіб".

Підсумовуючи викладене, слід сказати, що ефективна взаємодія Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з Національним банком України та комерційними банками сприятиме підвищенню стабільності системи забезпечення вкладів, уникненню дублювання нормативного регулювання одних і тих же відносин, усуненню колізій законодавства.

Література:

1.  Положення про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб : Затвер. Постановою Кабінету Міністрів України та Національного банку України від 30 серпня 2002 року № 1301/268 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 36. – Ст. 101.

2.  Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб : Закон України від 20 вересня 2001 року № 2740-ІІІ // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2002. - № 5. – Ст. 30.

3.  Про банки і банківську діяльність : Закон України від 07 грудня 2000 року № 2121-ІІІ / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2001. - № 5-6. – ст. 30

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.