Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 342.5

Шутка М.В., Жданов С.А.

КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У КОНСТИТУЦІЙНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

The comparative analysis of notions "constitutional legal liability", "legal liability", "constitutional liability" is made, on the basis of which the general conclusion of determination of notion "constitutional legal liability in contemporary science of constitutional law" is made.

Key words: constitutional legal liability, legal liability, constitutional liability, state legal liability.

Здійснено порівняльний аналіз понять «конституційно-правова відповідальність», «юридична відповідальність», «конституційна відповідальність», на підставі чого робиться загальний висновок щодо визначення поняття «конституційно-правова відповідальність в сучасній науці конституційного права».

Ключові слова: конституційно-правова відповідальність, юридична відповідаль­ність, конституційна відповідальність, державно-правова відповідальність.

Питання конституційно-правової відповідальності є одним із найскладніших у сучасній науці конституційного права. Це пов'язано, в першу чергу, з тим, що вітчизняна юридична нау­ка робить лише перші кроки у вивченні проблеми конституційно-правової відповідальності, адже, як відомо, за часів СРСР цій категорії взагалі не приділялась увага.

Проблематика конституційно-правової відповідальності досліджува-лась у роботах Л. Бориславського, І. Демиденко, Л. Кривенка, О. Майданик, О. Мельник, Л. Наливайко, А. Пащенко, Ю. Тодики, О. Фрицького, В. Шевчука та інших вчених.

Мета дослідження полягає у вирішенні теоретичних питань, які стосуються поняття кон­ституційно-правової відповідальності.

Н. Колосова вірно зазначає, що важко погодитися з тим, що конституційно-правова відповідальність є різновидом політичної відповідальності, а також із тим, що конституційно-правова відповідальність поєднує в собі політичну, моральну і юридичну відповідальність [6, с. 86]. Тобто ніхто вже відкрито не висло­влює сумніви щодо існування конституційно-правової відповідальності.

Неможливо заперечувати як саму необхідність такої відповідальності, так і існування цілого комплексу заходів конститу­ційно-правової відповідальності в законодавстві. Остання отримала практичне значення, зок­рема, найяскравішим прикладом є період необхідності забезпечення з'ясування волевиявлення українського народу на виборах Президента України 2004 р. та 2010 р. Разом з тим до сього­днішнього дня законодавець так і не надав конституційно-правовій відповідальності вельми необхідного законодавчого визначення та закріплення.

Одна з позицій у науці полягає в тому, що юридична відповідальність - це за­кріплений у законодавстві та забезпечуваний державою юридичний обов'язок правопорушника зазна­ти примусового позбавлення певних цінностей, що належали йому [12, с. 689]. Таку саму думку ви­словлює В. Лазарєв: «Юридична відповідальність є обов'язком особи зазнавати певних позбавлень державно-владного характеру, передбачених законом, за вчинення правопорушення» [1, с. 240]. З іншого боку, юридична відповідальність - це застосування до правопорушника передбачених санкці­єю юридичної норми заходів державного примусу у формі «позбавлень» особистого, організаційного або майнового характеру [7, с. 5].

Ще одна точка зору щодо поняття юридичної відповідальності полягає у тому, що під юридичною відповідальністю розуміють правовідносини, в яких держава має право застосову­вати певні заходи примусу до суб'єктів, які вчинили правопорушення і зобов'язані зазнавати втрат чи обмежень, передбачених санкціями норм права [2, с. 204].

Таким чином, враховуючи зазначені підходи до визначення сутності юридичної відповідаль­ності, цілком зрозуміло, чому саме не існує єдиного поняття конституційно-правової відповідаль­ності. При цьому серед науковців немає єдності не тільки у визначенні поняття конституційно-правової відповідальності, а й у самій назві цього виду відповідальності. Так, О. Фрицький викори­стовує термін «конституційно-правова відповідальність» [3, с. 24], Н. Колосова вживає категорію «конституційна відповідальність» [6, с. 86].

Отже, проаналізувавши наукові погляди наведених вище фахівців, можна дійти висновків, що, напевно, більш правильною є назва «конституційно-правова відповідальність», оскільки кон­ституційна відповідальність - це відповідальність, що передбачена нормами Конституції і може наставати при порушенні конституційних обов'язків. Що ж стосується конституційно-правової від­повідальності, то вона передбачена нормами конституційного права і може бути застосована за по­рушення обов'язків, закріплених нормами конституційного права. Зважаючи на те, що конституцій­не право в даний час містить у собі норми права, що закріплені не тільки в Конституції України, а й у багатьох інших джерелах конституційного права, то, природно, поняття конституційно-правової відповідальності значно ширше за поняття

Н. Колосова, Л. Бориславський визначають конституційно-правову відповідальність як самостійний вид юридичної відповідальності, коли настання несприятливих наслідків для суб'єктів конституційної відповідальності спрямоване, перш за все, на захист Конституції України і законів України, які регулюють конституційно-правові відносини [6; 4].

H.Стецюк розуміє конституційно-правову відповідальність як передбачений нормами конституційного права окремий вид юридичної відповідальності, що існує в сфері конституційно-правових відносин і виражається в негативних наслідках для порушників конституційно-правових норм [10, с. 145].

Наливайко Л. вбачає конституційно-правову відповідальність як передбачений нормами конституційного права вид соціальної та юридичної відповідальності, що існує у сфері конститу­ційно-правових відносин, характеризується наявністю специфічних суб'єктів, механізму реаліза­ції та санкцій і полягає у примусовому перетерплюванні заходів впливу за протиправне діяння (ретроспективний аспект) та у відповідальному стані зобов'язаного суб'єкта (позитивний аспект), є найважливішою гарантією реалізації та захисту конституції [9, с. 48].

Таким чином, здійснивши аналіз різноманітних наукових концепцій щодо визначення змісту поняття «конституційно-правова відповідальність», враховуючи позитивні та негативні наслідки для можливості її практичної реалізації (що є найактуальнішим завданням в процесі державотворення), вважаємо, що конституційно-правова відповідальність - це передбачений нормами конституційного права вид юридичної відповідальності, котрий існує у сфері консти­туційно-правових відносин, полягає у настанні для порушників конституційно-правових норм негативних наслідків. Проблематика конституційно-правової відповідальності є однією з най­складніших в сучасній науці конституційного права. Це пов'язано з тим, що, по-перше, цей вид юридичної відповідальності поки що в Україні безпосередньо в чинному законодавстві Украї­ни не визнано. По-друге, вітчизняна юридична наука робить лише перші поступи у вивченні проблеми конституційно-правової відповідальності, через що не сформульовано загальнови­знаного визначення конституційно-правової відповідальності, висловлюються різні погляди стосовно її співвідношення з політичною та моральною відповідальністю.

Література

  1. Загальна теорія держави і права: Навч. посіб. / За ред. В.В. Копейчикова. - К, 1997.
  2. Деміденко І. Теоретико-правове розуміння конституційно-правової відповідальності // Науко­вий вісник Національної академії внутрішніх справ України. - 2004. - № 6. - С. 354-362.
  3. Колосова Н.М. Конституционная ответственность - самостоятельный вид юридической ответ­ственности // Государство и право. - 1997. - № 2. - С. 86-91.
  4. Лук'янець Д. Типологія юридичної відповідальності // Юридична Україна. - 2004. - № 3. - С. 5.
  5. Мельник О.В. Конституційно-правова відповідальність органів державної влади: питання сут­ності // Вісник запорізького юридичного інституту. - 2000. - № 1.-С. 11-15.
  6. Наливайко Л. Проблеми визначення поняття, специфічних ознак та функцій конституційної відповідальності // Право України. - 1999. - № 10. - С. 45-50.
  7. Стецюк Н. Конституційно-правова відповідальність в Україні: поняття, особливості, Суб'єкти // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матер. XI регіональної науково-практичної конференції. - 2005. - С. 145-146.
  8. Шевчук В.В. До питання про поняття і склад конституційних деліктів // Вісник Одеського ін­ституту внутрішніх справ. - 2002. - № 1. - С. 50-53.
  9. Юридичний словник-довідник / За ред. Ю.С. Шемшученка. - К., 1996.
 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.