Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Званчук А.В

ВПЛИВ КОМПЕТЕНТНОЇ ПРАВОСВІДОМОСТІ НА ФОРМУВАННЯ «ІДЕЇ ПРАВА» У СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ.

Національний університет «Одеська юридична академія»

  

Анотація: Стаття присвячена дослідженню питань розширення класифікації рівнів правосвідомості. Автором запропоновано виділення компетентної правосвідомості, яка відображає сукупність уявлень про право з боку компетентних суб'єктів (професіоналів, не юристів).

Ключові слова: правова культура, рівні правосвідомості, професійна правова свідомість, компетентна правосвідомість, професійність, компетентність.

Стрімкий розвиток сучасного суспільства є цілком закономірним явищем в контексті епохи постмодерну. У цю епоху інформація стає рушійною силою соціального прогресу, механізмом впливу на державну владу, суспільну свідомість. Тому однією з ключових ознак компетентного фахівця у будь-якій сфері діяльності стає вміння отримувати, обробляти та використовувати інформаційні потоки. Але процеси такого отримання та використання мають відповідати вимогам права. При чому тут має бути не конформістське підпорядкування вимогам закону, а усвідомлена, соціально-активна поведінка особи, заснована на повазі до права та розумінні його ідеологічної сутності. У зв’язку з цим, встановлення характеру відношення суб’єкта компетентної правової свідомості до права є достатньо актуальним питанням у загальнотеоретичній юриспруденції.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции июнь 2012