Рейтинг пользователей: / 7
ХудшийЛучший 

УДК  631.95:631.861/862.

Сендецький В.М.

Виробництво органічних добрив та біостимуляторів нового покоління з органічних відходів агропромислового комплексу методом вермикультивування.

Асоціація «Біоконверсія»

Наведено технологію переробки органічних відходів агропромислового комплексу методом вермикультивування в органічні добрива та біостимуляторів нового покоління “Біогумус” та «Вермийодіс».

Ключові слова: вермикультивування, біогумус, «Вермийодіс».

The technology of processing organic waste from agriculture new generation "Biohumus" of different doses Biostimulator "Vermyyodis".

Keywords: vermykultyvuvannya, biohumus, "Vermyyodis."

Однією із найбільш важливих проблем сучасної науки і практики є утилізація і переробка органічних відходів тваринницьких комплексів, птахофабрик і інших підприємств, які накопичуються  як побічні продукти техногенезу, є чужими біосфері. Це призводить до забруднення повітря, води, землі, с/г продукції, в кінцевому результаті, негативно впливає на здоров’я людини.

Сьогодні в світі існує багато технологій переробки органічних відходів, більшість з яких  не є безвідходними. Вагомою альтернативою існуючим технологіям утилізації і переробки органічних відходів, згідно даних світової і вітчизняної науки, є їх біоконверсія з допомогою вермикультури.(1,2,3)

Внаслідок неправильного підбору компонентів субстрату, їхнього співвідношення, а також порушення процесів ферментації і вермикультивування в більшості вермигосподарств України одержують «Біогумус» низької якості.

Метою  наших досліджень було поставлено завдання  вдосконалити існуючу технологію переробки органічних відходів агропромислового комплексу за допомогою червоних дощових каліфорнійських черв’яків в екологічно чисте органічне добриво “Біогумус”.

На основі проведених досліджень нами розроблена і впроваджена технологія вермикультивування конкретно до умов України.

Промислова технологія передбачає можливість роботи вермигосподарства в двох технологічних режимах :

Вермикультивування - режим роботи, спрямований на вирощування дощових черв'яків   промислової   популяції та вермикомпостування - режим роботи спрямований на виробництво біогумусу.

Вермигосподарство складається із чотирьох виробничих ділянок, де здійснюються збалансовані за об'ємом і послідовно взаємозв'язані технологічні цикли переробки сировини і виробництва продукції .

На першій ділянці (ферментації) ведеться прийом сировини, приготування компосту, ферментація і знезараження компосту від патогенної мікрофлори, яєць гельмінтів і насіння бур'янів .

На другій ділянці компост під дією дощових черв'яків і супутньої мікрофлори переробляється в неповністю гуміфіковану сировину. Основний технологічний процес відбувається в ложах, послідовна робота в яких забезпечує ритмічність і рівномірність виробництва.

Отриманий на другій ділянці сирець направляється на третю виробничу ділянку (гуміфікації), де відбувається його очистка від баластових з'єднань, повна гуміфікація органічної складової частини біогумусу, гранулювання і доведення вологості до заданих параметрів .

Отриманий біогумус направляється на четверту виробничу ділянку (готової продукції), де визначається його якість. Тут біогумус сортують, фасують, складають, звідси він відправляється до споживача.

При проектуванні господарства треба виходити із його профілю, тобто, чи це господарство буде вирощувати тільки маточне поголів'я черв'яків, чи організує промислове виробництво біогумусу і біомаси. Розраховується кількість лож, підбирається площа, на якій вони будуть розміщені.

За останні роки значно збільшилися площі під дачними і присадибними ділянками і їх проблему удобрення можна вирішити за допомогою вермикультивування. З метою переробки  різних органічних відходів в органічне добриво «Біогумус», нами розроблена технологія вирощування червоних дощових каліфорнійських черв’яків на присадибних і дачних ділянках в ложах, грядках, дерев’яних, пластмасових ящиках і  декількох типів  вермиконтейнерах, які відрізняються між собою  тільки деякими деталями - наявністю зливних кранів для дренажної рідини, підставки або ніжки для підтримування вермиконтейнера, з’ємного піддону або сітчастого дна для видалення надлишків рідини. Нами проведено дослідження впливу складу субстратів на розвиток вермикультури, визначено оптимальні склади компонентів  органічних відходів (гній тварин і птиці, відходи , осад очисних споруд, рослинні рештки та ін.) для підготовки субстратів, із оптимальним вмістом  азоту і вуглецю (співвідношення 1:25-1:30).

Нами було проведено дослідження по вивченню впливу настою кропиви на термін адаптаційного періоду вермикультури, кількість відкладених коконів, довжину інкубаційного періоду, величину популяції. Для цього, після заселення підготовленого субстрату черв’яками, його 1-2 рази в місяць поливали настоєм кропиви (1 кг кропиви на 20 л води).

Визначено оптимальні умови вермикультивування, досліджено, що найбільш сприятлива температура 18-28 °С, при якій Eisenia fetida зростає з максимальною швидкістю і зберігає високу активність, встановлено, що оптимальна вологість, при якій спостерігався найбільший вихід біомаси вермикультури, становить  80%.

Досліджено, що в залежності від технологічних режимів  щільність заселення становить: в режимі вермикультивування – 25-35 тис/ложу; в режимі вермикомпостування – 40-50 тис/ложу.

Біогумус,  одержаний  методом  вермикультивування, мав високий  вміст гумінових  кислот,  збалансований  склад макроелементів (азот, фосфор, калій), широкий  спектр  мікроелементів, корисну мікрофлору, амінокислоти, вітаміни, регулятори росту і розвитку рослин, речовини  антибіотичного  характеру, всі необхідні для живлення рослин речовини знаходяться в добре збалансованій і легкозасвоюваній формі, він має оптимальну реакцію ґрунтового розчину, містить корисну флору бактерій, в порівнянні з традиційними добривами він містить значно більше рухомих елементів живлення в 10-11 разів засвоюваного калію, в 6-7 – фосфору, в 2-3 рази кальцію і магнію.

За рахунок  збалансованого  комплексу вказаних активних  компонентів біогумус прискорює ріст і розвиток рослин, підвищує стійкість рослин до грибкових захворювань, підвищує якість врожаю, забезпечує екологічну безпеку продуктів харчування.

Проведеними нами  дослідженнями встановлено, що органічне добриво „Біогумус” при його внесенні в нормі  4-8 т/га під зернові, овочеві культури, картоплю, цукрові буряки, забезпечив приріст врожайності від 20 до 46%.°С.

Ми розробили на основі «Вермистиму-К» і концентрату йоду новий вид стимулятора росту і розвитку рослин «Вермийодіс».

Проведеними дослідженнями встановлено, що біологічний стимулятор росту і розвитку рослин «Вермийодіс» позитивно впливав на урожайність та якісні показники капусти білоголової. Так, в середньому за роки досліджень, внесення  «Вермийодісу» при одноразовому обприскуванні рослин капусти в дозі 6 і 10 л/га забезпечило збільшення вмісту сухої речовини  в порівнянні з контролем було на 0,2%, при двохразовому обприскуванні і розвитку рослин «Вермийодіс» - на 0,3-0,4%.

В середньому за роки досліджень при одноразовому внесенні«Вермийодіс» в дозі 6-10 л/га вміст нітратів в головках капусти білоголової порівняно з контролем зменшився на 48,41-52,0 мг/кг, при дворазовому обприскуванні рослин на 57,01-61,4 мг/кг  .

Зменшення нітратів в головках капусти білоголової спостерігалося в усі роки досліджень на всіх варіантах, де проводили одноразове і двохразове обприскування біостимулятором «Вермийодіс». Це пояснюється позитивною дією гумусових речовин біостимулятора «Вермийодіс» в суміші з водним розчином йоду в регулюванні процесу перетворення нітратів в рослинах.

Впровадження розробленої технології по переробці органічних відходів методом вермикультивування на протязі 2008-2011 років: в підрозділах асоціації «Біоконверсія» - НВТ «Відродження» ПП «Біоконверсія» Івано-Франківської, ТЗОВ «Подільський господар» Шепетівського р-ну Хмельницької, ФГ «Бутенко» Менського р-ну Чернігівської областей та ін..

З метою підвищення родючості ґрунтів та охорони навколишнього середовища органічні відходи агропромислового комплексу доцільно переробляти методом вермикультивування в органічне добриво нового покоління “Біогумус” та біостимулятор «Вермийодіс» на основі розроблених нами технологічних режимів вермикультивування та рекомендацій по застосуванню «Вермийодісу».

 

Література:

1. Бацила А.А. и др. Органические удобрения, К.: Урожай, 1988. – 184 с.

2. Городний Н.М., Мельник И.А., Повхан М.Ф. Биоконверсия органических отходов в биодинамическом хозяйстве. – К.: Урожай, 1990.– 256с.

3. Мельник И.А. Вермикультура: производство и использование. К., УкрИНТЭН, 1994,-128с.

 

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.