Рейтинг пользователей: / 3
ХудшийЛучший 

УДК 635.13:581.19

Завадська О.В.

ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ РОСЛИН НА ЯКІСТЬ КОРЕНЕПЛОДІВ МОРКВИ РІЗНИХ СОРТІВ

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Морква – одна з найпоширеніших культур, продукцію якої використовують як у свіжому, так і переробленому вигляді. Для виготовлення якісної переробленої продукції свіжа повинна відповідати певним вимогам, а саме: містити високу кількість сухої речовини, цукрів, каротину. За даними літературних джерел, покращити ці показники можна використовуючи регулятори росту рослин. Тому, одним із завдань наших досліджень було оцінити свіжі коренеплоди моркви різних сортів (вирощених із застосуванням регуляторів росту) та суху продукцію за вмістом основних біохімічних показників, провести дегустацію, з метою виділення найкращих варіантів для виробників.

Дослідження проводили протягом 2006–2008 рр. у Національному університеті біоресурсів і природокористування України (м. Київ). Для вивчення випливу регуляторів росту на якість свіжої та сухої продукції використали сорти моркви Оленка та Осіння королева, поширені у зоні Лісостепу і рекомендовані для сушіння.

Обробку насіння та обприскування рослин регуляторами росту проводили у дозах зазначених у рекомендаціях. Насіння намочували у маточних розчинах препаратів протягом 6 год. у дозах: Емістим С – 0,1 мл/100 мл води; Епін, Циркон, суміш Епіну та Циркону – 0,05 мл/100 мл води. Обприскування рослин проводили з появою масових сходів (10–14 квітня). Розчини регуляторів росту використовували у таких дозах: Емістим С – 1 мл/10 л, Епін, Циркон, суміш Епіну та Циркону – 0,2 мл/10 л води. За контроль взяли обробку насіння та обприскування сходів водою.

Середня маса коренеплодів вищою за роки досліджень була у сорту Оленка за впливу Циркону та суміші Епіну з Цирконом і становила 115–118 г, що на 9–12 г більше контролю. У сорту Осіння королева більшу середню масу коренеплодів відмічено під впливом Епіну та суміші Епіну з Цирконом (121-123 г, що на 6-8 г більше контролю). Ці варіанти характеризуються і вищою товарною врожайністю коренеплодів. Меншою товарністю відзначився німецький сорт Осіння королева, що свідчить про його меншу адаптивну здатність.

Встановлено, що на біохімічний склад свіжої продукції залежав і від сорту, і від застосованих регуляторів росту рослин. При поєднаному застосуванні Епіну та Циркону біохімічний склад коренеплодів покращувався при використанні сорту Оленка. Так, у коренеплодах цього варіанту накопичувалося 13,1 % сухих речовин, що на 2,1 % більше порівняно з контролем. Крім цього, досліджено, що при такому способі обробки насіння у коренеплодах значно збільшувався вміст сахарози (на 2,21–3,28 %), а моноцукрів – зменшувався (на 0,3-1,44 %). При окремому застосуванні Епіну та Циркону біохімічний склад коренеплодів сорту Оленка погіршувався, порівняно з контролем. Так, вміст цукрів знижувався на 1,1–1,3% (істотно менше порівняно з контролем), а сухої речовини – на 0,8–1,0 % відповідно.

Обробка рослин сорту Осіння королева регуляторами росту суттєво не впливала на вміст основних біохімічних показників у коренеплодах. Найнижчий вміст цукрів і сухої речовини був у коренеплодах, вирощених із обробкою Епіном, – 4,6 та 10,0 % відповідно, що на 0,6 та 1,6 % менше ніж у контрольному варіанті.

Таким чином, при виборі регуляторів росту рослин з метою покращення біохімічного складу вирощеної продукції, особливу уваги потрібно звертати на сортові особливості.

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.