Рейтинг пользователей: / 2
ХудшийЛучший 

УДК 633.15;631,559:631.811.98                     

Тимофійчук С.Б.

Продуктивність кукурудзи на зерно при застосуванні регуляторів нового покоління.

Подільський Державний аграрно-технічний університет

 Висвітлено результати досліджень по вивченню впливу біостимуляторів росту рослин нового покоління «Вермистим», «Вермибіомаг», «Вермийодіс» на урожайність і якість зерна кукурудзи в умовах Західного Лісостепу.

Ключові слова: гумати; біостимулятори; кукурудза;  урожайність

It covers the results of studies on the impact of plant growth biostimulators new generation on yield and quality of maize grain in western steppes.

Keywords: humates; Biostimulator; corn; crop

У нашій країні кукурудза є найважливішою кормовою культурою. В 2009 році середня урожайність кукурудзи на зерно становила - 5,02 т/га, в 2010 році зібрали в середньому по 4,6 т/га. В той же час районовані гібриди і сорти кукурудзи мають потенціальну продуктивність – 10-15 т/га.

На сучасному етапі перед агровиробниками України стоїть завдання значно підвищити продуктивність зернової кукурудзи. Вирішити це завдання можливо при застосуванні високоврожайних гібридів, передових енергозберігаючих технологій, тощо.

Одним із сучасних напрямів підвищення урожайності та якості продукції рослинництва є впровадження у сільськогосподарське виробництво високих енергозберігаючих технологій із застосуванням регуляторів росту рослин.

В сільськогосподарській практиці регулятори росту рослин почали використовуватись порівняно недавно, хоча питаннями підвищення продуктивності сільськогосподарських культур при допомозі стимуляторів росту учені займаються більше 50 років. На даний час створено ряд синтетичних аналогів фітогормонів і природних біостимуляторів, а також збалансованих композицій біостимуляторів для окремих культур. (1)

В даний час виробництву пропонується цілий ряд біостимуляторів одержаних на основі гумінових кислот. В зв’язку з використанням різних різних видів сировини для виробництва біостимуляторів на основі гумінових кислот– біогумус(вермикомпост), торф, вугілля, лігніни, сланці, сапропелі і інші та різні технології виробництва гумінової продукції, одержують її різною по вмісту,властивостях,ефективності і екологічної безпеки.

Асоціацією «Біоконверсія» організовано виробництво біостимуляторів нового покоління,а саме:

1. «Вермистим», до складу якого входять усі компоненти вермикомпосту в розчиненому і активному стані; гумати, фульвокислоти, амінокислоти, вітаміни, природні фітогормони, ростоактивуючі речовини, мікро- і мікроелементи, мезоелементи та спори ґрунтових організмів, чого немає в більшості пропонованих стимуляторів. Він сприяє підвищенню схожості насіння, стимулює ріст та розвиток рослин, підвищує імунітет рослин до різних захворювань, приморозків та посухи, а також зменшує кількість нітратів і нітритів, важких металів та радіонуклідів, поліпшує якість зерна.

2. «Вермибіомаг» – рідке органічне добриво-біостимулятор, виготовлений на основі «Вермистиму» з додаванням природних мезоелементів сірки та магнію.

3.«Вермийодіс» виробляється на основі «Вермистиму-К» з додаванням водного розчину йоду, який містить йодові комплекси, які виявляють біологічну активність, зумовлену природою багатоатомних іонів йоду. Біологічно активний йод є головним елементом життя, створює оптимальні умови для росту і розвитку рослин.(2)

Впровадження в агровиробництво енергозберігаючих технологій з застосуванням регуляторів росту рослин є сучасним напрямком підвищення якості і врожайності продукції рослинності. Регулятори росту рослин містять збалансований комплекс біологічно активних речовин, мікроелементів, дозволяючи цілеспрямовано регулювати найважливіші процеси росту та розвитку рослин, ефективно реалізувати потенційні можливості сорту. Такий комплекс дозволяє підвищити стійкість рослин до несприятливих факторів природного або антропогенного походження критичним перепадам температур, фітотоксичній дії пестицидів, ураженню хворобами та шкідниками. Стимуляторами росту рослин при надходженні в рослини, викликають в них відповідний фізіологічний ефект: покращується засвоєння елементів живлення з грунту і добрив, посилюється розвиток кореневої системи або плодів, прискорюється ріст всієї рослини, скорочуються строки цвітіння - та ін., що
призводить до підвищення врожайності, покращення якості продукції.

Особливо важливу роль відіграють гумусові кислоти в послабленні дії несприятливих зовнішніх факторів на рослини. Вони послаблюють шкідливий вплив на рослини пестицидів, радіонуклідів, підвищують стійкість рослин до токсичного впливу важких металів тощо.

На сьогодні експериментальні дані щодо використання препаратів ріст регулюючої дії на більшості культур у науковій літературі представлені досить широко. Проте дослідження по вивченню ефективності біостимуляторів «Вермистим», «Вермибіомаг», «Вермийодіс» в технологіях вирощування кукурудзи на зерно в умовах західної частини Лісостепу України відсутні, що і зумовило необхідність їх проведення.

А тому нами в 2009-2010р. були проведені дослідження по вивченню впливу біостимуляторів «Вермистим», «Вермибіомаг» та «Вермийодіс» на урожайність і якість зерна кукурудзи гібриду PR39R58 в ПФ «Богдан і К» Косівського району  Івано-Франківської області на дернових підзолистих середньо суглинкових ґрунтах, які характеризуються наступними показниками: вміст лужногідралізованого азоту 67-76 мг/кг, рухомого фосфору 16-23 мг/кг, обмінного калію 53-58 мг/кг, pH сол 4,4-4,2 вміст гумусу.

Експериментальними даними встановлено, що регулятори «Вермистим», «Вермибіомаг» та «Вермийодіс» в технологіях вирощування кукурудзи підвищували енергію проростання та схожість насіння, регулювали ріст та розвиток рослин, сприяли розвитку міцної кореневої системи, збільшували вміст в ґрунті легкодоступних речовин, під їх впливом - посилювалися процеси дихання, живлення та фотосинтезу.

В середньому за  роки досліджень максимальна врожайність зерна кукурудзи гібриду PR39R58 була на варіантах, де проводили двохразове обприскування рослин «Вермибіомагом» по 6-8л/га на 17,7-18,3 ц/га більше, ніж на контролі і «Вермийодісом» по 4-5л/га на 18,3-20,4 ц/га більше, ніж на контролі.

Найважливішим висновком з уже одержаних результатів досліджень є те, що застосування біостимуляторів «Вермистим», «Вермийодіс», «Вермибіомаг» значно покращує ріст і розвиток рослин кукурудзи, оздоровлює їх, зменшує ураженість хворобами, підвищує урожайність і якість зерна кукурудзи.

Кращі результати спостерігалися на варіантах, де проводили двох разове обприскування рослин під час вегетації «Вермибіомагом» по 6-8 л/га та «Вермийодісом» по 4-5 л/га.

Використання біостимуляторів росту і розвитку рослин вписується у систему агротехнічних заходів по вирощуванню і не потребує додаткових затрат. Тому їх застосування сприяє не тільки збільшенню валового виробництва і поліпшення якості продукції, але й зниженню її собівартості, що особливо важливо в ринкових умовах.

Висновки:  З метою збільшення врожайності і якості сільськогосподарської продукції, зменшення затрат на придбання міндобрив і пестицидів необхідно в технологіях вирощування кукурудзи застосовувати біостимулятори нового покоління «Вермистим», «Вермибіомаг», «Вермийодіс» для допосівної обробки насіння і двохразового обприскування рослин під час вегетації згідно розробленого і запатентованого нами технологічного регламенту.

Література

1. Горова А.І. «Гумінові речовини» К., Наукова думка, 1995. 210 с.

2. Екологічно чиста продукція для сільськогосподарських культур Асоціація «Біоконверсія», Івано-Франківськ, ПП «НВ Місто», 2010, с. 18

3. Мельник І.П. Рекомендації по застосуванню біостимуляторів нового покоління в технологіях вирощування сільськогосподарських культур Івано-Франківськ ПП «НВ Місто» 2011 с. 14.

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.