Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

УДК 631.55 /.8:633.11 «312»

Антал Т.В., Уляніцька Н.В.

НАКОПИЧЕННЯ СУХОЇ РЕЧОВИНИ РОСЛИНАМИ

 ПШЕНИЦІ ТВЕРДОЇ ЯРОЇ

Національний університет біоресурсів і природокористування України

 

В статті наведено результати дослідження рівня мінерального живлення на накопичення сухої речовини рослинами пшениці ярої твердої.

Встановлено, що в умовах Правобережного Лісостепу України на чорноземах типових мало гумусних накопичення сухої речовини у фазі молочно-воскової стиглості зерна при внесенні N120P120K120+N30IV  становить 937,5 і 968,7 г/м2 відповідно для сорту Букурія та Ізольда;

Ключові слова: пшениця тверда яра, мінеральне живлення, суха речовина

Вступ. Створення та впровадження у виробництво сортів пшениці твердої з високим рівнем генетичного потенціалу продуктивності, адаптованих до конкретних ґрунтово-кліматичних умов розширює перспективи виробництва зерна пшениці твердої ярої, особливо враховуючи суттєві зміни клімату, які сприяють отриманню високоякісного зерна даної культури не лише в Степу й Лісостепу, а навіть і в зоні Полісся. Завдяки роботам вітчизняних вчених В.М.Ремесла, В.Ф.Сайка, В.А. Власенка, В.В.Лихочвора, А.М. Ізотова, І.М.Свидинюка, Д.М. Алімова, В.М.Юли, В.С.Голіка, А.П.Білітюка та багатьох інших, досягнуті значні успіхи і у вирішенні ряду технологічних проблем [3,4].

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>