Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 327(7)

         Ярошко О.З.

Міжнародні цілі північноамериканських країн

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України

 

  У цьому дослідженні визначаються особливості і закономірності позиціонування національних пріоритетів у міжнародних відносинах країнами Північної Америки.

  Ключові слова: національний інтерес, цінність, зовнішня політика, Північна Америка.

США після розпаду СРСР залишились супердержавою. Канадсько-американські відносини, за своєю суттю, на сьогодні асиметричні, де Канада намагається гідно задовольняти власні потреби. Цілком очевидно, що американські пріоритети, з  огляду на їх міжнародно-системну нішу, глобальні.

  Мета цього дослідження – визначення особливостей і закономірностей позиціонування національних пріоритетів у міжнародних відносинах країнами Північної Америки.

  При визначенні зовнішньополітичних пріоритетів країни, як правило, оперують поняттям «національного інтересу». Загально відомо, що ключовим інтересом всіх держав є їх виживання як таких, оскільки це є передумовою задоволення інших інтересів. Прийнято вважати, що основні національні інтереси – безпека, розвиток і процвітання, поширення національних цінностей і створення сприятливого міжнародного порядку. Акценти на практиці ж визначаються міжнародними і регіональними чинниками, а також ступенем і особливостями розвитку держав [1, 84-108]. Ключові, з точки зору міжнародної стратифікації акторів, держави більш амбітні, тому планка цілей у них вища, ніж у інших учасників світової політики. Ще одним поняттям, що належить до спадщини політичного ідеалізму, яким апелюють держави у міжнародних відносинах, є «національні цінності». Втім, часто вони не є самоціллю, а засобом досягнення інших цілей з розряду державного егоїзму і політики сили.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции июнь 2012