Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 339.92:334.726 (477)

Мединська Т.І.

Економічна політика американських транснаціональних корпорацій у менш розвинутих країнах

Рівненський інститут слов’янознавства Київського славістичного університету

 

This work is dedicated to research of the USA multinational corporations (TNC) economic policy in the less developed countries. A purpose of the study is determination of pre-conditions and consequences of its realization

Keywords: TNC; less developed countries; economic policy

Дана робота присвячена вивченню економічної політики транснаціональних корпорацій (ТНК) США у менш розвинутих країнах. Метою дослідження є визначення передумов та наслідків її проведення

Ключові слова: ТНК; менш розвинуті країни; економічна політика

Сьогодні спостерігається тенденція до аґресивного вторгнення американськими транснаціональними корпораційями у вікові традиції слаборозвинутих країн, що виявляється в потужному натиску сучасної технології і цінностей на житєвий уклад непідготовленого населення. При цьому основною метою цих корпорацій є не сприяння всесторонньому прогресу, а все-таки максимізація прибутку [1; 2]. Якщо прогрес і пропагується, то здебільшого для того, щоб забезпечити у менш розвинутих країнах збут високотехнологічної продукції. Втім, для національних економік, уклад яких порушується функціонуванням в них філіалів американських ТНК, дійсно характерні глибокі традиції солідарності і стабільності, інакше вони давно б загинули. Разом з тим і довговічність самих ТНК Сполучених Штатів була забезпечена даними методами жорстокого поводження: всюди панували утиски та неуцтво нижчих каст і класів, жінок.

Переваги американських ТНК для менш розвинутих країн базування філіалів даних компаній можна згрупувати наступним чином:

1)  зменшення рівня безробіття;

2)  покращення умінь і навиків працівників, які працюють у філіях ТНК;

3)  фінансування крупних виробничих проектів;

4)  підвищення рівня й обсягів виробництва енергії;

5)  забезпечення новими технологіями, “ноу-хау”;

6)  покращення інфраструктури (доріг, аеропортів, різних допоміжних служб);

7)  забезпечення торговельних зв’язків з іншими країнами.

Приймаючі, менш та слаборозвинуті країни стоять на сторожі політичного тиску з боку американських ТНК та проникнення їх у галузі,  пов’язані з національною безпекою.  Часто  місцеві  виробники аналогічних товарів, що  не витримують іноземну конкуренцію, жадають від уряду вжиття протекціоністських заходів. Водночас в умовах низького рівня заощаджень і нестачі інвестиційних ресурсів все більше число приймаючих країн прагне не обмежувати приплив іноземного капіталу, а всіляко залучати ТНК шляхом надання податкових та інших пільг.

Отже, американські транснаціональні корпорації, незважаючи на безсоромну експлуатацію наївних апетитів і покірної робочої сили, все ж несуть з собою соціальні відносини і технічні можливості, без яких слаборозвинуті країни залишаться в безнадійному підпорядкуванні у Заходу з його незрівняльними матеріальними й організаційними перевагами.

 

Література:

1.  World Development Indicators 2009, World Bank development gateway [Electronic resource]. – <http://www.developmentgateway.org/>.

2.  Зименков Р., Романова Е. Американские ТНК за рубежом: стратегия, направления, формы / Р. Зименков, Е. Романов // МЭ и МО. – 2004. – № 8. – С. 47-49.

 

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.