Kyiv, street of Kyoto 19, 02156
Анотація. В статті розглянуто актуальність розроблення технології овочевих паст з використанням йодовмісної сировини для профілактики йододефіцитних захворювань. Змодельовано продукцію функціонального призначення з включенням до технології продукції порошки з гідробіонтів, зокрема порошки з креветок, сайди, крабів, тріски та карагінану. Визначено вплив добавок на такі структурно-механічні властивості харчової композиції як гранична напруга зсуву та адгезія.
Ключові слова: овочева паста, порошки з креветок, сайди, крабів, тріски, карагінан, дефіцит йоду.
Abstract.The paper considers the relevance of developing technologies vegetable pastes using iodine-containing raw materials for the prevention of iodine deficiency disorders. Simulated product functionality with the inclusion of technology products from aquatic powders, including powders with shrimp, pollock, crab, cod and carrageenan. The influence of these additives on the structural and mechanical properties of food composition as the limiting shear stress and adhesion.
Keywords: vegetable paste, powders shrimp, pollock, crab, cod, carrageenan, iodine deficiency