Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 620.22:661.666

Скачков В.О., Іванов В.І., Нестеренко Т.М., Мосейко Ю.В.

МАТЕМАТИЧНІ АСПЕКТИ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ВУГЛЕЦЕВИХ КОМПОЗИТІВ

Запорізька державна інженерна академія

 

Вступ. Технологія виробництва конструкційних композитів на основі вуглецевих волокон і полімерних матриць передбачає реалізацію процесів формування та твердіння вуглепластикових заготовок, їх подальшої карбонізації та піролітичного ущільнення.

1. Моделювання процесу автоклавного твердіння вуглепластикових заготовок. Під час продукування виробів з вуглецевих композитів найважливіше значення має процес автоклавного твердіння, що характеризується наявністю складної комбінації теплових і силових факторів, таких як швидкість нагрівання заготовки на різних етапах процесу поліконденсації в’яжучого матеріалу, зовнішній тиск у робочому об’ємі автоклава, глибина та тривалість вакуумування зони в’яжучого та твердіючого матеріалу.

 

Основним параметром процесу автоклавного твердіння є температура в об’ємі заготовки, що залежить від рівня температури та абсолютного тиску в робочому об’ємі автоклава, а також передавання теплоти у системі «оснастка-заготовка-оправка», яка має значну теплову інерційність.

Отже, математична модель нагрівання заготовки під час реалізації процесу автоклавного твердіння має враховувати передісторію нагрівання автоклава, поточну температуру в його робочому об’ємі та параметрично залежати від тиску робочого газу (азоту) в автоклаві.


ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ с рисунками >>>