Рейтинг пользователей: / 2
ХудшийЛучший 

Антонова-Рафі Ю.В., Самборський О.С.

ОСОБИСТІСНІ ЧИННИКИ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ

Національний технічний університет України «КПІ»

 

This work is devoted to the study of personality factors influencing the process of professional self-realization and analysis of dynamic interaction between the processes of personal and professional fulfillment.

Key words: personal qualities; self-realization; value of life.

Ця робота присвячена вивченню особистісних чинників, що впливають на процес професійної самореалізації та аналізу динамічної взаємодії процесів особистісної та професійної самореалізації.

Ключові слова: особистісні якості; самореалізація; цінності життя.

Эта работа посвящена изучению личностных факторов, влияющих на процесс профессиональной самореализации и анализу динамического взаимодействия процессов личностной и профессиональной самореализации.

Ключевые слова: личностные качества; самореализация; ценности жизни.

Соціально-економічні, культурні, політичні зміни, які відбуваються в даний час, впливають на всі сторони особистісного розвитку і взаємозв'язку людини з навколишнім світом і соціусом. Кардинальність цих змін настільки велика, що не могла не позначитися на виборі професії і кар'єрних орієнтаціях людей, їх спілкуванні зі своєю професійною групою і близькими.

Сучасна соціальна ситуація вимагає формування не тільки активності, але і гнучкості поведінки, стійкості до соціальних змін в поєднанні з самореалізованістю і з соціалізованістю. Виходячи з цього, представляється актуальним і значущим для сучасної науки аналіз особистісних  чинників, які сприяли б поєднанню професійного та особистісного розвитку в різних сферах соціальної дійсності.

Актуальність теми дослідження визначається зростаючою увагою психологів до процесу становлення гармонійної і активної особистісної позиції і унікального життєвого стилю сучасної людини, у формуванні яких особистісна і професійна самореалізація грають вирішальну роль.

В якості методів досліждення проблеми можна використовувати блок методик, спрямований на вивчення особистісних, мотиваційних і когнітивних характеристик, особливостей організаційної соціалізації і кар'єрних установок, структури ціннісних та змістовних орієнтацій:

1) багатофакторна особистісна методика Кеттелла (форма С);

2) ТАТ в модифікації Хекхаузена;

3) опитувальник самоефективності;

4) опитувальник організаційної соціалізації;

5) опитувальник задоволеності професійною діяльністю;

6) опитувальник експертної оцінки;

7) методики «Шкала оцінки дискомфорту»;

8) тест самоактуалізації Шострома в адаптації Л. Гозмана.

В якості методів статистичної обробки результатів можна використати критерії відмінностей, методи кореляційного і регресійного аналізу.

 

Література:

1.  Богатырева О.О. Взаимосвязь карьерных ориентаций и карьерного роста, как результативного показателя организационной социализации // Вопросы психологии – 2008. № 3. С 92-98.

2.  Марцинковская Т.Д., Профессиональная самореализация в пространстве личностного развития.         // Психологические исследования: электронный журнал. 2009. № 1.

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.