Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Калашник Л.С.

ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛІВ ДО ВИХОВНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ-СИРОТАМИ В КНР

Інститут вищої освіти Академії педагогічних наук України

 

Аннотация: статья посвящена вопросам подготовки специалистов для системы заведений для детей-сирот в КНР. Акцент делается на подготовке будущих учителей к воспитательной работы с этой особой категорией детей.

Ключевые слова: ребенок-сирота, воспитательная работа, детский дом, система образования и воспитания

Abstract: the article is devoted to the issues of training of specialists for the system of establishments for children-orphans in Сhina. The article emphasis over the questions of future teachers’ training to the educational work with this special category of children.

Key words: child-orphans, education, orphanage, the system of education and upbringing

Китай – одна із країн світу, яка грає величезну роль у сучасних регіональних і глобальних процесах, і, у той же час, це й одна з найдавніших цивілізацій світу. Знаходячись більшість історичного терміну в культурній та політичній ізоляції від зовнішнього світу, Китай вибудував власну систему життя, світосприйняття, людських та державних цінностей, яка враховує як накопичені людством, так і національні творчі здобутки. Вона стала важливим підґрунтям успіхів Китаю в економічному, політичному та суспільному розвитку.

Система виховання у школах та інтернатних закладах освіти Китаю, як і система підготовки вчителів до виховної діяльності в них, базується на надбаннях світової педагогіки, але має декілька принципових особливостей:

  • китайська концепція інтернатного виховання дітей-сиріт у сучасному вигляді лише знаходиться у процесі свого становлення, оскільки впроваджується дуже повільно та змушена долати устої китайського суспільства;
  • заідеологізованість системи виховання, як наслідок – системи підготовки майбутніх вчителів до виховної роботи з особливими категоріями дітей;
  • відсутність спеціалізації «соціальний психолог», «соціальний педагог» в загальнодержавному переліку професій. Тому в країні не ведеться особливої підготовки фахівців саме до цієї сфери педагогічно практики. В дитячі будинки, дитячі селища, інтернати, дитячі реабілітаційні центри ідуть працювати педагоги з загально педагогічною підготовкою.
  • несприймання дітей-сиріт як особливої категорії дітей.
  • важливою особливістю системи виховання та підготовки до виховної роботи педагогічних кадрів є масова підтримка з боку держави всіх проявів самоідентифікації китайського народу та підкреслення самобутності китайських традицій у процесі виховної роботи на тлі запозичення світового досвіду.

В Китаї педагогічний персонал розглядається як важливий стратегічний засіб реалізації соціально-економічного і культурного розвитку в умовах переходу країни до інформаційного суспільства. Тобто в КНР розвиток якісних характеристик педагогічного персоналу передбачає освіту впродовж життя, починаючи з пропаганди педагогічної діяльності, плекання культу поваги до професії вчителя з раннього дитинства, продовжуючи запровадженням багаторівневої системи освіти та підвищення кваліфікації (стаціонарна освіта, короткострокові курси, курси з одного предмету, курси у вільний від роботи час, курси на основі листування, теле-радіо курси, аудіовізуальні програми, супутникові програми навчання, самоосвіта, центри прискореного навчання). З іншого боку можна говорити, що вчитель в Китаї виконує не тільки безпосередньо освітні функції, а й функції соціалізації, корекції національної свідомості, наукового, культурного розвитку, важеля рівня економічного зростання.

Зміст та поняття підготовки педагогічних кадрів до виховної роботи дітьми-сиротами їхнє організаційно-адміністративне забезпечення, активно розглядається керівництвом Китаю і вважається, відповідно до нормативних документів, справою державної важливості, але не виокремлюється в особливий процес завдяки не сприйманню дітей-сиріт як особливої категорії мешканців КНР. Державна підтримка процесу  впроваджується у життя за допомогою відповідних установ та організацій, до яких відносяться органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, йде жваве залучення приватного капіталу до надання освітніх послуг, у тому числі й покращення виховної роботи серед студентів педагогічних вищих навчальних закладів, абітурієнтів, які не склали вступні іспити, але мають намір та потенціал вступити наступного року, вже працюючих педагогів та населення.

Китайська педагогіка виходить з базису, що лише раціональне використання в сукупності всіх видів навчання та виховання – академічне, дистанційне, методики вдосконалення особистості, самоосвіта, практична діяльність – та за підтримки суспільства, будуть створені необхідні умови для вирішення проблем підготовки студентів-майбутніх викладачів до подальшої виховної роботи з дітьми-сиротами, а як стратегічна мета –  виховання здорової, всебічно-розвиненої, з високим рівнем культури, творчої, самостійної особистості – мешканця Нового Сильного Китаю.

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.