Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 159:343.95

Худоба І.Я.

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО НАСИЛЬСТВА В СЕРЕДОВИЩІ ПІДЛІТКІВ

Національна академія внутрішніх справ

This work is contains a regulatory and legal principles analysis of psychological violence prevention in the juvenile midst.

Key words: psychological violence, rights for a children, prevention.

В даній роботі зроблено аналіз нормативно – правових засад попередження психологічного насильства в середовищі неповнолітніх.

Ключові слова: психологічне насильство, права дитини, профілактика.

Аналіз вітчизняного законодавства та відомчих нормативних актів МВС України, що регламентують діяльність органів внутрішніх справ щодо попередження та профілактики психологічного насильства в підлітковому середовищі, свідчить про те, що цьому питанню не приділяється необхідної уваги й воно потребує вдосконалення.[1]

Нормативно-правове забезпечення попередження правопорушень неповнолітніх, досліджувалася вітчизняними і зарубіжними вченими             Г.А. Аванесов, А.І. Алєксєєв, Ю.Д. Блувштейн, В.В. Голіна, А.Е. Жалінський, А.П. Закалюк, Л.І. Мороз, О.Б.Сахаров та ін.

До нормативно-правого забезпечення попередження правопорушень неповнолітніх, і психологічного насильства загалом, відносять нормативно-правові акти, які визначають права та обов’язки, повноваження спеціальних суб’єктів попередження злочинності неповнолітніх, основні форми, методи та заходи їх діяльності, цілі, завдання, принципи та інші важливі складові системи попередження злочинності неповнолітніх. До основних нормативно-правових актів, які регламентують профілактику, запобігання та припинення правопорушень неповнолітніх, передусім, належить: Закони України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 р., «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» від 24 січня 1998 р., «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» від 21 червня 2001 р., постанова Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 р. «Про затвердження Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки», розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 червня 2003 р. «Про затвердження Концепції запобігання та викоренення найгірших форм праці дітей» та низка інших нормативних актів. Закон України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» визначає лише перелік спеціальних суб’єктів профілактики правопорушень серед дітей, основні принципи їх діяльності, завдання, обов’язки [2]. Відтак, на законодавчому рівні залишаються неврегульовані важливі складові системи попередження правопорушень неповнолітніх й, зокрема, не вказано: об’єкти профілактики; чіткий перелік заходів профілактики, підстави та порядок їх застосування; перелік найдоцільніших форм та методів профілактики з огляду на вікові особливості та спеціальний соціальний статус неповнолітніх. Комплексна програма профілактики правопорушень на 2007–2009 роки, має строковий характер, у той час як потреби у попередженні злочинності неповнолітніх не обмежені такими часовими рамками, програма не містить переліку заходів індивідуальної профілактики неповнолітніх, підстав та порядку їх застосування, а також спеціальних методів, форм профілактики, які зазвичай найдоцільніше застосовувати до неповнолітніх. У Комплексній програмі профілактики правопорушень на 2007–2009 рр. (на відміну від аналогічної програми, що була розроблена на 2001–2005 рр.) немає розділу, присвяченого мінімізації злочинного впливу на неповнолітніх та молодіжне середовище, натомість зазначено окремі заходи, які не мають системного характеру.

Міжнародні організації ООН, ЮНЕСКО, Дитячий фонд ЮНІСЕФ та інші приділяють значну увагу саме профілактиці психологічного насильства в молодіжному середовищі. Багато зусиль докладається для пошуку нових чи адаптованих до сучасних умов життя підходів до здійснення профілактики правопорушень серед неповнолітніх [3]

Підсумовуючи вище слід зазначити , що повністю вирішити проблему психологічного насильства в середовищі підлітків не вдасться. Про те, щоб зменшити кількість випадків здійснення його необхідно розробити та прийняти Закон України «Про профілактику правопорушень серед дітей» де впровадити закордонні та вітчизняні методичні напрацювання і практичні прийоми стосовно попередження психологічного насильства.

 

Література:

  1.  Нормативно-правове забезпечення запобігання окремим видам злочинів та профілактики негативних соціальних явищ, пов’язаних зі злочинністю. Збірник законодавчих та нормативних актів/ Уклад.: Джужа О.М.,       Василевич В.В., Кальченко Т.Л.. Куц І.Г. – К.: Атіка, 2005. – 336 с.
  2.  Номативно-правове регулювання діяльності ОВС щодо попередження злочинів: Науково практичний посібник/ Авт. кол.: М.О. Свірін, Б.І. Бараненко, К.А. Гусєва, та ін.; [За заг. ред. д-ра юрид. Наук, проф. О.Н. Ярмиша]; МВС України, ДНДІ МВС України, Луганський державний університет внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренкаю. – Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2008.- 200с.
  3.  Сучасні стратегії міліції щодо профілактики правопорушень серед неповнолітніх: навч. посіб./ Л.І. Мороз, Р.Г. Коваль, Н.М. Прокопенко [та ін.]; За наук. ред. Л.І. Мороз. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2008 – 200 с

 

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.