Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Курганська І.О.

Особливості впливу глобалізації на процес інформатизації державного управління

НТУУ «КПІ»

 

У даних тезах розглядається використання мови: українська

Ключові слова: глобалізація,інформатизація,державне управління

This report examines the use of language and other tools: ukrainian

Key words: globalization, informatization, state management

Суспільство як соціальна організація – це складна самокерована система,що самоуправляється і постійно перебуває в русі, не може існувати без наявності безперервного управління. Тому управління є способом існування соціальної організації, її еманентний елемент. В даній роботі, ми розглядаємо державне управління як організуючу діяльність держави, що спрямована на виконання її завдань та функцій. Феноменом нашого часу є прискорення соціального прогресу на основі інформатизаційних технологій. Це зумовлює актуальність дослідження проблеми державного управління в умовах глобальної інформатизації.

Очевидно в сприйнятті і розумінні глобалізації домінують політико-ідеологічні чинники. Ідеологічне явище глобалізації найчастіше сприймається через призму глобалізму. Глобалізм - нова ідеологія країн «золотого мільярда» - відкидає класичний для міжнародного права принцип невтручання у внутрішні справи націй-держав і протиставляє йому принцип «глобального втручання». Ідея створення системи «глобального управління», «світового уряду», «глобальної держави» в західних державах набула дуже серйозного звучання, незважаючи на те що її втілення загрожуватиме їх суверенітету, а їхня роль на світовій арені зведеться до ролі місцевих адміністрацій. Підриваючи національну ідентичність і національний суверенітет, «ідеологія глобалізму» не створює адекватних політичних і суспільних структур, здатних підхопити переваги, які потрапляють в поле зору національних країн і співтовариств та сконцентрувати їх на ширшому геополітичному просторі. В результаті те, що раніше можна було б розглядати як внутрішні проблеми окремих країн, набуває в нинішніх умовах всепланетного значення. Цьому процесу неймовірно сприяє швидкий розвиток та поширення інформатизаційних процесів.

Інформація необхідна в наш час як повітря, без інформації керівник будь-якого рівня не може прийняти ключових рішень, а відділи не можуть перетворити інформацію на продукт. Інформація – це свідчення про оточуючий світ, які відображаються у свідомості людства, зафіксовані будь-яким способом і тому володіють властивостями відтворюваності. Інформація є технологічною основою для управління, так як саме за її допомогою проектуються і здійснюються управлінський вплив. Інформація в державному управлінні – це сукупність свідчень, за допомогою яких розробляються управлінські рішення і здійснюється управлінський вплив. Поняття та сутність інформатизації державного управління в умовах глобалізації зводиться  до поширення медіа культури в тому чи іншому суспільстві, що в загальному утворює соціум. Це, в свою чергу, об’єднує кожне із суспільств певними надійними зв’язками та становить один глобальний процес інформатизації суспільства. Інформаційне суспільство - це суспільтво, де всі засоби інформаційної технології, тобто комп'ютери, інтегровані системи, кабельний, супутниковий та інший зв'язок, відеопристрої, програмне забезпечення, наукові дослідження, націлені на те, аби зробити інформацію загальнодоступною, що активно впроваджується у виробництво і життя, а також у сферу державного управління.

 

Література:

1. Hill Н. Electronic Government - Strategie zur Modernisierung von Staat und Verwaltung "Aus Politik und Zeitgeschichte". - В., 2002. - S.24-36

2. Тоффлер Э., Третья волна= The Third Wave — М.: АСТ, 2010. — 784 с.

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.