Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Клокар О.О.

Державне забезпечення ефективного відтворення   ресурсного потенціалу агросфери

Білоцерківський національний аграрний університет

 

Визначено та охарактеризовано основні етапи державного забезпечення ефективного відтворення ресурсного потенціалу агросфери. Акцентовано увагу на розробці та реалізації комплексної державної програми розвитку аграрного сектора економіки з визначенням відповідальних за це осіб. Даний підхід забезпечить підвищення ефективності відтворення ресурсів агросфери.

Ключові слова: аграрний сектор економіки; ресурсний потенціал; державне забезпечення; контрольні показники.       

Certainly and the basic stages of the state providing of effective recreation of resource potential of aerosphere are described. Attention is accented on development and realization of the complex government program of development of agrarian sector of economy with determination of accountable for it persons. This approach will be provided by the increase of efficiency of recreation of resources of aerosphere.

Keywords: agrarian sector of economy; resource potential; state providing; control indexes.

 Ефективний соціально-економічний розвиток України, реалізація реформ у даному напрямі та розвиток нації в цілому залежить від державного забезпечення відтворення ресурсного потенціалу, насамперед, аграрного сектора економіки. Так, з цією метою на загальнодержавному рівні  Національним науковим центром “Інститут аграрної економіки” УААН розроблена Концепція Комплексної програми підтримки та розвитку українського села на 2006-2010 рр. Також Кабінетом міністрів України в 2007 р. затверджена Державна цільова програма розвитку українського села на період до 2015 р. У вищезазначених документах передбачені заходи щодо підвищення ефективності відтворення ресурсного потенціалу аграрного сектора економіки в цілому [1; 3].

Проте, враховуючи ряд економічних, політичних, організаційно-правових та інших причин вищевказані програми реалізуються неефективно. Це пов’язано також з недооцінкою, недостатнім розумінням їх актуальності, хоча аналогічні програми давно розроблені та активно впроваджуються в життя в інших країнах СНД. Наприклад, у Російській Федерації ще в 1996 р. затверджена та прийнята до реалізації подібна до вищенаведеної Концепція, яка розроблена Всеросійським науково-дослідним інститутом економіки сільського господарства. Аналогічна концепція розроблена і в Республіці Казахстан  [2; 4-5]. Тому актуальним питанням на сучасному етапі розвитку аграрної сфери є забезпечення державної підтримки розвитку галузі в цілому.

        Враховуючи вищевказану проблему, головною метою даного етапу дослідження є розробка заходів щодо державного забезпечення ефективного відтворення ресурсного потенціалу агросфери. Відповідно до описаної вище мети нами сформовані такі завдання:

-        розкрити соціально-економічну сутність державного забезпечення ресурсного відтворення в агросфері;

-       визначити та охарактеризувати основні етапи формування державного  забезпечення ефективного відтворення ресурсного потенціалу аграрного сектора економіки;

-       запропонувати заходи щодо поліпшення державної підтримки ресурсного забезпечення сільського господарства в межах вищевказаних етапів та обґрунтувати отримані результати

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.