Рейтинг пользователей: / 3
ХудшийЛучший 

Мамалюк О.А.

ЕКОЛОГІЧНА ДЕГРАДАЦІЯ ПРИРОДНОГО ДОВКІЛЛЯ

Миколаївський державний аграрний університет

 

У статті проаналізована існуюча екологічна ситуація у природному середовищі України та її вплив на розвиток національної економіки.

Ключові слова: екологічні проблеми, деградація, природне довкілля, техногенне навантаження.

Поширена в українському політикумі думка, що спершу слід досягти економічного зростання, а вже потім вирішувати екологічні проблеми, є хибною, оскільки екологічні проблеми стає гальмом соціально-економічного розвитку України. Внаслідок такого мислення Україна перетворюється на сировинний придаток, світовий смітник відходів, місце для небезпечних технологій і товарів. Глобальна екологічна криза стимулювала роботу економічної думки в напрямі пошуку шляхів гармонізації відносин суспільства і природи. Серед науковців, які досліджують цю тематику, слід відзначити таких, як В. Голян, В. Папп, Ю. Самойленко, В. Андрейцев, С. Дорогунцов, Т. Маглакелідзе, О. Ральчук, О. Балацький, В. Лук’янихін, В. Паронджанов та ін.

Сучасна світова екологічна криза є наслідком функціонування фундаментальних механізмів глобальної соціально-економічної системи, надзвичайно великих можливостей розвитку технологій виробництв і водночас обмеженості традиційних принципів використання природних ресурсів, що призвело до порушення еволюційної єдності розвитку суспільства та біосфери як єдиної, реальної можливості їх спільного сутнісного буття [3].

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции июнь 2012