Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Котикова О.І.

Методологічні та методичні основи комплексної оцінки стійкого розвитку сільськогосподарського землекористування

Миколаївський державний аграрний університет

 

У статті викладено методологічні підходи формування екологічних обмежень та критеріїв використання земель сільськогосподарського призначення, а також методичні підходи систематизації та типологізації показників та індикаторів стійкого розвитку сільськогосподарського землекористування. Запропоновано методичні підходи для оцінки стійкого розвитку на макро- та мезорівні.

Ключові слова: стійкий розвиток, землекористування, методичні підходи, методологія, індикатори, критерії, показники.

В контексті стійкого розвитку земля розглядається як фізичний об’єкт, який має свою топографію і територіально просторові характеристики. При формуванні системи екологічних обмежень земля може розглядатися як: виробничий базис для розміщення продуктивних сил; джерело ресурсів для матеріального виробництва; середовище, в якому формуються умови життєдіяльності населення; середовище, де відбувається відтворення екологічних благ, включаючи збереження біорізноманітності.

Система обмежень повинна включати такі з них, досягнення яких забезпечить екологічну безпеку населення на даній території, необхідні масштаби відтворення і збереження якості земельних ресурсів, а також дотримання санітарно-гігієнічних норм.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
Секции июнь 2012