Рейтинг пользователей: / 2
ХудшийЛучший 

Совтус І.М., Мизовець І.О.

РІВЕНЬ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ВІРУСОМ VARICELLA-ZOSTER (VZV) РІЗНИХ ВІКОВИХ КАТЕГОРІЙ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ М. КОВЕЛЬ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ковельський медичний коледж/ ДЗ «Вузлова лікарня ст. Ковель ДТГО Львівської залізниці»

 

Вітряна віспа – це висококонтагіозне гостре інфекційне захворювання, яке викликається вірусом Varіcella-Zoster, з повітряно-крапельним шляхом передачі, характеризується лихоманкою та наявністю своєрідного плямисто-папульозно-везикульозного висипу.

Кілька століть люди вважали, що вітрянка є легкою безпечною формою натуральної віспи і тільки в кінці 19 століття було встановлено, що вітряна і натуральна віспа – це два істотно різних захворювання. Це захворювання широко розповсюджене по всьому світі. По деяким підрахункам кожен рік більше 1700000 людей заражуються вірусом Varicella-Zoster (VZV). Близько 90% випадків захворювання припадає на дітей молодше 12 років, 10% –на осіб старше 15 років, які мають вищий ризик виникнення ускладнень і тяжчої форми перебігу інфекції. Діти швидко одужують, однак дорослі хворіють довше і значно важче. Вітрянка особливо небезпечна для вагітних жінок: вірус може проникнути до плоду і викликати важкі вади розвитку. При зараженні вірусом Varicella під час вагітності в термін до 14 тижнів ризик для плоду складає 0,4%, а при інфікуванні в терміни від 14 до 20 тижнів – 2%. Вітряна віспа є первинним проявом зараження вірусом Варіцелла-Зостер (ВВЗ), який потрапляє в клітини чутливих гангліїв (нервових вузлів) і до певного моменту знаходиться там, не викликаючи захворювання, а його «пробудження» через декілька років може стати причиною виникнення оперізуючого герпесу.

Мета роботи: провести аналіз рівня захворюваності на вітряну віспу серед дитячого і дорослого населення м. Ковеля Волинської області.