Рейтинг пользователей: / 4
ХудшийЛучший 
Калакура М.М., Щирська О.В.
 
ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНОЇ СИРОВИНИ В ТЕХНОЛОГІЯХ КУЛІНАРНИХ ВИРОБІВ
Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»


Десятиліттями спостерігається активна антропогенна діяльність людства. В результаті відбувається глобальне забруднення життєво важливих ресурсів землі, в живі організми попадають чужорідні речовини – ксенобіотики (пестициди, солі важких металів, радіонукліди тощо). Деякі з них навіть в незначній кількості викликають в організмі людини відхилення від норми, які обумовлюють виникнення різних захворювань, скорочення активності життя і збільшення смертності серед населення.

Глобальне забруднення довкілля майже досягло критичного рівня у воді, повітрі, лікарських травах, натуральній їжі тощо. Достатньо широке використання штучних хімічних речовин без належного контролю і врахування біологічних законів привело до важких наслідків. Зокрема, у ґрунті та харчових продуктах накопичуються шкідливі для здоров’я людини речовини, які знижують їх корисність і змінюють хімічних склад і можуть змінювати потенційний генофонд або викликати небажані мутації.В останні роки держава приділяє значну увагу пошуку нових підходів до вирішення екологічних та продовольчих проблем. Ці проблеми мають велике соціально-економічне значення для населення, визначаючи його потенціал науково-технічного розвитку та здоров’я.
Наукові дослідження показують, що на даний час виробництво продуктів харчування не задовольняє біологічні потреби населення не тільки нашої країни, але й планети. За даними ВООЗ щорічно зростає дефіцит білку через неповноцінність рослинних білків за амінокислотним складом. Внаслідок незбалансованого та неповноцінного харчування у людей виникають різного роду захворювання, погіршується працездатність, скорочується тривалість життя і чисельність населення. За останні десятиріччя чисельність населення України зменшилася на 7 мільйонів осіб.
Майже щоденно вчені різних країн надають важливу інформацію про роль харчування, біологічно активних речовин, харчових добавок, екології у виникненні та лікуванні захворювань.

 

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>