Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Микитин В.І.
 
ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ПІДСТАВИ ЇЇ ВИНИКНЕННЯ
НДІ інтелектуальної власності НАПрН України
 
Вступ. Цивільно-правову відповідальність можна визначити як передбачене законом або договором і забезпечене силою державного примусу правовідношення, яке настає в результаті вчинення правопорушення і яке виражається в обов'язку учасників цивільно-правових відносин понести додаткові позбавлення майнового характеру за вчинене правопорушення, з метою найбільш повного відновлення або компенсації порушених прав потерпілої особи.
Нерідко під підставами договірної та деліктної відповідальності розуміють такі категорії як шкода, протиправність, причинний зв'язок між ними, а також провину. З подібної позиції розглянуті підстави деліктної відповідальності, зокрема, в Коментарі до Цивільного кодексу України. У чималому ступені подібного розуміння підстав деліктної відповідальності сприяє сам Цивільний кодекс України, стаття 1166 якого має назву «Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду», та стаття 1167 якого має назву «Підстави відповідальності за завдану моральну шкоду». У даному випадку термін «підстава» використаний у множині і створюється враження, що підстав відповідальності кілька.
На наш погляд, законодавцю варто було б змінити формулювання назви статей 1166 та 1167 ЦК України, щоб усунути ґрунт для її неоднозначного трактування.
Дана наукова робота присвячена теоретико-правовому дослідженню наукових джерел та норм чинного цивільного законодавства щодо підстав цивільно-правової відповідальності в Україні.
Актуальність проблеми. У літературі була розгорнута велика дискусія з питання про те, які юридичні факти повинні бути віднесені до основи виникнення договірної та недоговірної (деліктної) цивільно-правової відповідальності. До цих пір не існує однакового доктринального розуміння даного поняття, а також його співвідношення з категорією «умови відповідальності».Вважаємо, що сучасна українська цивілістика потребує наукового дослідження підстав виникнення цивільно-правової відповідальності.