Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 612.821.2-055.2

Матрунчик А.О.

Оцінка довільної уваги студенток на різних фазах циклічних процесів жіночого організму

Волинський національний університет імені Лесі Українки

 

Досліджувалися особливості довільної уваги студенток у різні фази циклічних процесів жіночого організму. Показники правильних відповідей вищі у лютеїнові фазу.

Ключові слова: довільна увага, циклічні процеси жіночого організму.

It was explored the particularity of active attention in different phases of women cyclic processes. The indexes of right answers are higher during luteal phase.

Key words: active attention, the cyclic processes of women organism.

Найважливішою умовою будь-якої діяльності людини є увага. Сама сутність життя потребує того, щоб сигнал про значущість навколишніх предметів та явищ був для людини сигналом "Увага!"[3].

Увага є основою інтелектуальної діяльності, без неї не може відбуватися  жоден психічний процес. Тому висновок є однозначним: чим вищий рівень розвитку уваги - тим вища ефективність навчання. Але, щоб її розвивати, потрібно знати основні види і властивості уваги [2].

Увагу не можна розглядати як окреме, саме по собі існуюче, психофізіологічне явище. Вона проявляється лише у процесі якої-небудь діяльності людини, коли вона думає, читає, пише, спостерігає, вивчає. Увага - це основна умова успіху будь-якої інтелектуальної діяльності[1, 4].

У сучасному житті все більше жінок спостерігають залежність емоційного стану та основних психоемоційних характеристик від циклічних процесів їхнього організму. Важко спрогнозувати, як ці процеси впливатимуть на особливості довільної уваги. Тому це і визначило актуальність нашого дослідження.

Мета роботи: прослідкувати взаємозв’язок  циклічних процесів жіночого організму та особливостей довільної уваги.

Завдання дослідження: 1) проаналізувати особливості довільної уваги у студенток в період їх фолікулярної фази; 2) провести дослідження процесів довільної уваги у студенток в період лютеїнової  фази; 3) порівняти показники довільної уваги студенток  на різних фазах циклічних процесів жіночого організму.

Участь у експерименті взяли студентки ІІІ-ІV курсів  біологічного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки, які дали добровільну на це згоду. Вік досліджуваних – 19-21 рік. Усі особи жіночої статі були здорові за даними соматичного та психоневрологічного обстеження (медична картка 026/у) .Загальна кількість досліджуваних – 40 осіб.

Дослідження довільної уваги у студенток, проходило у два етапи: І – ий етап – в період їх фолікулярної фази, ІІ – ий – в лютеїнову фазу менструального циклу.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.