Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Курило О.М., Кузьмішина І.І.

АДВЕНТИВНІ ВИДИ ЛОКАЧИНСЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Волинський національний університет імені Лесі Українки

 

The structural analysis of adventive fraction of the Lokachi area’s  spontaneous flora is witnessed the predominance of plant species from the North American origin, kenofits, monocarpics, kriptofits, geliostsiofits and mesophyts.

Keywords: Lokachi district, adventive plant species.

Структурный анализ адвентивной фракции спонтанной флоры Локачинского района засвидетельствовал преобладание видов растений с северно-американским происхождением, кенофитов, монокарпиков, критофитов, гелиосциофитов и мезофитов.

Ключевые слова: Локачинский район, адвентивные виды растений.

З кожним роком в Україні збільшується кількість і зростає вплив адвентивних видів на навколишнє середовище. Зараз спонтанна фракція адвентивної флори нараховує принаймні 830 видів судинних рослин, що складає щонайменше 14 % від загальної кількості видів флори країни. Для синантропної флори України характерним є переважання видів давньосередземноморського походження й їх більш тривале існування в межах країни, але найширшою амплітудою адаптації володіють північноамериканські види. Останні проникають до складу рослинного покриву різноманітних екотопів, в тому числі й природних, що можна пояснити близькістю екологічних вимог цих видів, що належать до однієї (Голарктичної) флористичної області [1].

Локачинський район розташований в південо-західній частині Волинської області у верхів'ях рік Луги, Стоходу і Турії (басейни Західного Бугу та Прип'яті). По його рівнинній території проходить межа між Волинською височиною та Поліською низовиною, що сприяло занесенню рослин.

Метою дослідження була інвентаризація адвентивних видів рослин.

За результатами проведених протягом 2009-2011 рр. польових досліджень нами виявлено 26 адвентивних видів рослин [1], що належать до 1 відділу, 15 родин та 22 родів. Кількісний аналіз видів засвідчив переважання Покритонасінних, які складають 96,2 % від загальної кількості видів. Найбагатшими за кількістю видів є родина Asteraceae Dumort. (6 видів; 23,1 %). За географічним походженням переважають види з Північної Америки (11 видів; 43,1 %), а за часом занесення – кенофіти (21 вид; 80,8 %), що свідчить про занесення адвентивних видів протягом останніх століть. Біоморфологічний аналіз засвідчив, що за життєвими формами абсолютно переважають трави за еколого-морфологічною класифікацією І. Г. Серебрякова (монокарпіків 21 вид і полікарпіків 3 види, разом 92,3 %), а за класифікацією К.Раункієра – криптофіти (21 вид; 80,8 %). За відношенням до світлового фактора серед досліджуваних видів переважають геліосфиофіти (17 видів; 65,4 %), значну частку в екологічному спектрі посіли геліофіти (6 видів; 23,1 %). Найбільш чисельними серед гігроморф є мезофіти (23 види; 88,5 %).

Проведений структурний аналіз адвентивної фракції засвідчив переважання видів рослин з найкращими показниками для розвитку в нових умовах зростання і підтвердив необхідність подальших спостережень за їх розповсюдженням на території досліджуваного регіону.

 

Література:

1. Протопопова В.В. Синантропная флора Украины и пути ее развития. – К.: Наук. думка, 1991. – 204 с.

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.