5. Микробиология и гидробиология
УДК 663.918.4:579 Улаханова Д.П., Леонова И.Б., Жарикова Г.Г. БЕЗОПАСНОСТЬ МУЧНЫХ КОНДИТЕРСКИХ ИЗДЕЛИЙ ПО МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИМ ПОКАЗАТЕЛЯМ Российский экономический университет имени Г.В. Плеханова This work is representing the results of microbiological research on flour confectionery products produced in Russia. All samples have been got in a retail network of Moscow. Researches were conducted by the methods provided by standard documents. Keywords: flour confectionery goods; microorganisms; bacterium; moulds; yeasts. Представлены результаты исследования мучных кондитерских изделий, выпускаемых в России. Все образцы были приобретены в розничной сети города Москвы. Исследования проводились методами, предусмотренными нормативными документами. Ключевые слова: мучные кондитерские изделия; микроорганизмы; бактерии; плесневые грибы; дрожжи. Подробнее...
удк 631.56(075.8) Мислива Т.М., Васильченко В.С. МІКРОБІОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ХЛІБА І ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ Житомирський національний агроекологічний університет
Розглянуті питання оцінки біологічної безпеки хліба та хлібобулочних виробів за мікробіологічними показниками. Встановлені високі рівні забруднення продуктів пліснявими грибами та дріжджами. Ключові слова: хліб, плісняві гриби, дріжджі, небезпека. The questions of estimation of biological safety of bread and bake goods on microbiological indexes are considered. The high levels of contaminations of products by mould mushrooms and yeasts are set. Keywords: bread, mould mushrooms, yeasts, danger. |