Рейтинг пользователей: / 2
ХудшийЛучший 

УДК 657.01

Хорунжак Н.М.

КІНЕТИКА ОБ’ЄКТІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Тернопільський національний економічний університет 

 

В статье раскрываются вопросы развития теории объектов бухгалтерского учета, соответствующие современным условиям функционирования отрасли здравоохранения Украины.

Ключевые слова: здравоохранение, реформирование, бюджетные учреждения, новые объекты бухгалтерского учета

The article describes the issues of development of the theory of accounting objects, corresponding to modern conditions the functioning of the health care industry in Ukraine.

Key words: health care, reforming the budgetary institutions, new objects of accounting

Функціонування суб’єктів галузі охорони здоров’я в Україні в сучасних умовах характеризується наявністю ряду проблем. Головною з них є низький рівень фінансування та відповідна йому ресурсна база. Вирішення зазначених питань дозволить сформувати високоефективне та якісне медичне обслуговування у нашій державі. Досягнення позитивних результатів можливе завдяки втіленню в життя реформаційних заходів щодо запровадження багатоканального фінансового забезпечення,  а також раціоналізації використання існуючого потенціалу. Проблемність  застосування двох окреслених аспектів проявляється у наступному. По-перше, труднощі реформування полягають не лише у відсутності радикальних заходів, запроваджених через систему законодавчого регулювання. Обмеженість інформаційного поля щодо можливих результатів і поспішність, як правило призводить до появи  негативного ставлення громадян навіть до найбільш прогресивних нововведень. Таким чином, важливою проблемою є формування зрозумілої, неупередженої та доступної інформаційної бази. По-друге, попри існуючі проблеми, в галузі медицини існують резервні можливості поліпшення. Сюди слід віднести оптимізацію використання наявного ресурсного забезпечення. Одним і варіантів досягнення виконання цього завдання може стати формування більш удосконаленого переліку об’єктів бухгалтерського обліку, здатних приносити дохід і забезпечувати підвищення ефективності функціонування суб’єктів охорони здоров’я. Проблемність вирішення такого завдання полягає у необхідності обґрунтування й розвитку відповідної теорії.

 Специфічною рисою сучасного порядку надання медичної допомоги в Україні в практичному плані є орієнтація на державне забезпечення, а в теоретичному – контроверсія щодо розвитку бюджетно-страхової її основи.

Переважаючою є позиція про доцільність реорганізації  та реформування охорони здоров’я. Її обґрунтування базується на критичній оцінці якісних і кількісних показників галузі, урахуванні змін у її функціонуванні за роки незалежності. Такої думки дотримуються М.М. Андрейко, В.Д.Братусь, І.М. Солоненко, Р.В. Юсипів та ряд інших науковців й практиків [2; 8]. Однак Б.Ф. Фущич не безпідставно стверджує, що запровадження страхової основи в медичній галузі суперечить  ст. 49 Конституції України, яка гарантує безкоштовне надання медичної допомоги [10, с.34]. Натомість С.Г. Стеценко  вважає, що  медичне  страхування  є  частиною  соціального  страхування  та полягає у гарантуванні з боку держави рівних можливостей для громадян стосовно отримання медичної та фармацевтичної допомоги [9, с. 294].   

Одночасно, в економічній літературі визнається суттєвість змін, що відбулися за останнє десятиліття. Серед них скорочення кількості медичних закладів (особливо в сільській місцевості), стихійність у запровадженні принципів ринкової економіки в галузі медицини, спроби інтеграції національної системи до міжнародної моделі охорони здоров’я та, безумовно, початок впровадження медичного страхування.


ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>